България и Китай ще работят за разширяване на търговския обмен и си поставят целта в следващите пет години да го удвоят. Желанието за това е било заявено от президента Росен Плевнелиев и председателя на Китайската народна република Си Цзинпин в разговорите им в Пекин, предаде БТА.

Плевнелиев, който е на държавно посещение в Китай, каза това на българо-китайски бизнес форум в Пекин. Във форума участваха над 300 представители на 150 китайски и 30 български фирми в информационните технологии, текстилната промишленост, производството и дистрибуция на храни и вина, транспорт, търговия, туризъм, производство на енергия от възобновяеми източници.

Плевнелиев посочи, че има растеж и позитивни тенденции в двустранното икономическо сътрудничество – стокообменът се е увеличил с четири пъти в последните десет години, българският износ към азиатската страна се е удвоил през 2012 г. спрямо 2011 година.

Вярваме, че България може и ще бъде врата за китайските продукти, производство, технологии и услуги в ЕС, каза президентът.

Росен Плевнелиев посочи, че в България се подготвят проекти за 21 нови индустриални и високотехнологични зони и заяви, че страната ни ще предостави на Китай възможността да изгради свои предприятия в тях, като считаме, че най-стратегическите са зона Божурище и индустриална зона и карго летище в Стара Загора, тъй като те се намират на три европейски коридора.

Президентът определи отношенията между България и Китай като отлични. В последните 10 години е имало осем срещи на високо равнище, седем от които са от 2008 г. насам, но само в последните пет месеца българският президент, премиер и председател на парламента посетиха Китай, което означава, че на най-високо политическо и държавно ниво сме обединени и виждаме силния потенциал за задълбочаване на сътрудничеството и отваряне на нови хоризонти, каза Плевнелиев.

Държавният глава посочи, че с приетото съвместно комюнике за всестранно приятелско партньорство и сътрудничество България става четвъртата държава от Централна и Източна Европа, която получава такъв статут след Полша, Унгария и Румъния.

Плевнелиев отбеляза важността на китайската програма за подкрепа на проекти в Централна и Източна Европа, обезпечена с 10 млрд. долара.

Сред конкретните проекти, обсъдени в разговорите му с китайския му колега, са били по линия на тристранно сътрудничество между България, Румъния и Китай да се работи за изграждане на мост и хидроцентрала на река Дунав в района на Никопол – Турну Мъгуреле. Обсъдени са били и конкретни проекти в партньорство с Китай, които се надяваме да намерят своята реализация в България, като изграждането на автомагистрала “Черно море”, тунелът под Шипка, възможностите за съвместна работа в мостове по река Дунав, предоставянето на концесии на китайски компании на български пристанища на река Дунав и на Черно море.

Председателят на Китайския съвет за международна търговия, която е най-голямата организация за насърчаване на търговията в Китай, Уан Дзифей подчерта, че търговско-икономическо сътрудничество между България и Китай има потенциал и ще бъдат положени съвместни усилия той да бъде развит, да се стимулира балансираното развитие на двустранната търговия, да се насърчат китайските фирми да инвестират в България, както и да се стимулира сътрудничеството между Китай и страните от Централна и Източна Европа. Уан Дзифей посочи, че Китайският съвет за международна търговия заедно с асоциациите от тези страни ще създадат съвместна асоциация за насърчаването на търговията, която ще бъде платформа за взаимен обмен и сътрудничество между бизнеса.

В рамките на бизнес форума бяха постигнати конкретни договорености за сътрудничество между български и китайски компании. Една от тях е на българска фирма в изграждането на спортни съоръжения за катерене, която ще строи такива съоръжения в 50 китайски търговски центрове. Очаква се договорът да бъде на стойност около 50 млн.долара.

По-късно президентът Плевнелиев посети българската редакция на радио “Китай за чужбина”, която отбелязва 40 години от създаването си. Той ще има срещи с премиера и с председателя на парламента на Китай, след което ще отпътува за Шанхай, където утре ще се състои втори българо-китайски бизнес форум в рамките на приключващата му визита.