България изпадна във втората половина по свобода на словото.

Това показва годишният доклад World Press freedom 2014 на международната организация “Репортери без граници”, съобщава БГНЕС.

Страната ни заема 100-ното място от общо 180 държави. Пред нас са страни като Ботсвана, Самоа, Тринадад и Тобаго, Папуа и Нова Гвинея, Хаити, Нигер и други.

Класацията се оглавява от Финландия, в първата петица са още Нидерландия, Норвегия, Люксембург, Андора. Петте в дъното са Сомалия, Сирия, Туркмения, Северна Корея и последната Еритрея.

Почти всички бивши съветските сателити в Централна и Източна Европа са далеч пред нас. При съседите ни пък класацията е следната: Румъния е 45-та, Сърбия – 54, Хърватия – 65, Босна – 66, Албания – 85, Гърция – 99, Македония – 123, Турция – 154-та.

Любопитното е, че САЩ са 64-ти. В същото време Украйна е 127, а Русия 148-а.

В доклада се посочва отрицателното въздействие на конфликтите върху свободата на словото. В немалко държави факторът национална сигурност се тълкува прекалено широко и в ущърб на правото за информираност. “Тази тенденция представлява растяща заплаха в световен мащаб и дори застрашава свободата на информацията в страни, считани за демокрации”, се изтъква в изследването.