България е признала, че при ареста на бившия министър на отбраната Николай Цонев през април 2010 г. e била нарушена Европейската конвенция за правата на човека. 

Признанието е дошло в отговор на жалбата на Цонев пред Съда в Страсбург, заяви за “Хоризонт” неговият Адвокатът му Васил Василев обясни пред БНР, че признанието е в отговор на жалбата на Цонев пред съда в Страсбург.

Цонев бе задържан по обвинение в корупция, докато се намираше в болница. Той бе накаран да падне на колене и срещу него беше насочен пистолет. На разпространения от МВР видеозапис от задържането му бившият прокурор Роман Василев казва на Цонев: „Понеже сте абсолютен престъпник – на колене“. След това с глава почти между краката той буквално е завлечен до болничния асансьор.

Адвокатът на Цонев сезира Европейският съд за правата на човека заради унижаващите действия от страна на служителите на МВР и прокуратурата, както и заради нарушената презумпция за невиновност. В жалбата се цитират изказвания на прокурори, вече извън системата, и на бивши управляващи, в които не личало никакво съмнение във виновността на Цонев и задържаните с него съдия Петър Сантиров и бившия секретар на Министерството на финансите Тенчо Попов. Към този момент тримата са оправдани от две съдебни инстанции и се чака последната дума на Върховния касационен съд.

След като се е запознал с жалбата на Николай Цонев, Съдът в Страсбург е уведомил за нея специалната дирекция в Министерството на правосъдието, която е признала визираните в нея нарушения. Съдът е предложил на двете страни да се споразумеят, а на бившия военен министър да бъдат изплатени 15 хил. евро. Предстои той да реши дали да приеме тези условия.

„Цонев има срок до вторник“, уточни адвокат Василев.