България е в средата на своеобразната класация за броя на откритите от Европейската комисия наказателни процедури за неспазване на правото на ЕС. Това сочат данни, представени от комисията и цитирани от БТА в сряда.

Срещу нашата страна към 31 декември 2013 г. са били открити общо 42 наказателни процедури, като по-съществената част от тях са свързани с неправилно приложение на правото на ЕС. Отчита се, че нашата страна, наред с Белгия, Естония, Румъния, Великобритания, Кипър, Полша и Португалия, миналата година е била предадена на Съда на ЕС. Процедурата срещу България пред Европейския съд е свързана с непълното приемане на правилата за вътрешния енергиен пазар.

ЕК отчита, че в последните години броят на предприеманите наказателни процедури намалява, а се увеличават случаите на намиране на решения по т. нар. “пилотни процедури” – предварителни извънсъдебни преговори със страната нарушител. За сравнение, през 2009 г. наказателните процедури са били 2900, а през миналата година са намалели до 1300 случая.

Запазва се посоката повечето от откриваните процедури да бъдат свързани с нарушения в областите на околната среда, данъците, превозите и вътрешния пазар и услугите.

Рекордьор по брой на откритите процедури миналата година са Италия (104), Испания (90) и Гърция (79), докато най-рядко процедури са били започвани срещу Латвия (20), Малта (21) и Естония (25). Срещу Хърватия се водят само две процедури, но страната се присъедини към ЕС едва миналата година.