Българският хелзинкски комитет (БХК) изпрати в сряда гневно писмо до председателя на парламента Цецка Цачева, с което сезира и главния прокурор Сотир Цацаров по повод расистко изказване на лидера на НФСБ и съпредседател на Патриотичния фронт Валери Симеонов от трибуната в Народното събрание.

Реакцията на правозащитниците бе провокирана от думите на коалиционния партньор на управляващите, че за по-малко от 20 дни българското общество е станало свидетел на няколко “брутални престъпни акта, извършени от представители на циганския етнос” над малолетни, както и над медицински служители по време на изпълнение на техните задължения.

Освен това Сименов заяви, че е безспорен фактът, че “голяма част от циганския етнос живее извън всякакви закони, правила и общочовешки норми на поведение – за тях законите не важат, данъци и такси са неразбираеми понятия, сметките за електричество, вода, социалното и здравното осигуряване са заменени от убеждението, че имат само права, но не и задължения и отговорности”.

Лидерът на НФСБ обаче не спря до тук, обяснявайки, че Преходът е превърнал ромите от работещи хора, които пращали децата си на училище, “в нагли, самонадеяни и озверели човекоподобни, изискващи право на заплати, без да работят, искащи болници по болест, без да са болни, детски за деца, които играят с прасетата на улицата, и майчински помощи за жени с инстинкти на улични кучки”.

“Кой създаде впечатлението на нашите мургави сънародници, че всичко им е позволено, че всичко им е разрешено, че всички са им длъжни, че трябва да се лекуват безплатно. Отговорът на тези въпроси би обяснил първопричините и би посочил начина на решение на този тежък проблем. И този отговор има своята политическа проекция, или както биха се изразили екзактно представителите на ДПС”, заяви още съпредседателят на Патриотичния фронт.

По думите му ДПС е узурпирало правото да представлява циганския етнос, обещавайки му политическо представителство и малцинствени привилегии без каквито и да било задължения, изпълнявайки пъклената си цел за противопоставяне на българското общество.

Според него ДПС пропагандира “първобитна ксенофобия и самоизолация на циганския и турския етнос”. “Истината е че българското общество и държава са изправени пред сериозен проблем, който трябва да бъде преодолян решително, и с прилагането на цялата сила на закона”, каза Симеонов.

В отговор лидерът на ДПС Лютви Местан посочи, че председателят на парламента Цецка Цачева е нарушила правилника, позволявайки на народен представител да отправя ксенофобски, генерализирани обвинения срещу цял етнос.

“В България за отделни престъпления отговорност носят конкретните извършители, никой в парламента на България не може да обижда цял етнос – бил той турски, цигански, български или какъвто и да е”, каза Местан и попита дали позициите на Валери Симеонов се споделят от коалиционните партньори на ПФ в лицето на АБВ, РБ и ГЕРБ.

Илия Илиев от ПГ на ДПС, в лично обяснение, посочи, че Валери Симеонов използва парламентарната трибуна, за да разединява нацията: “Нямате право да обвинявате цял етнос заради отделни битови престъпления на един или друг човек, каза той и допълни, че всеки трябва да си понесе отговорността и законът да бъде категоричен срещу всеки”.

“Нашата организация, Българският хелзинкски комитет, от много години следи проявите на расизъм, включително словото на омраза в българското общество. Мога отговорно да заявя, че до този момент не сме се сблъсквали с подобно отровно расистко, подстрекателско и вулгарно изказване, направено от високата трибуна на Народното събрание. Тя бе осквернена и това, за съжаление, стана под Вашето председателство. Възмущение и отвращение предизвиква фактът, че изказването не предизвика отпор сред парламентарните групи на управляващата коалиция”, написа няколко часа по-късно председателят на БХК Красимир Кънев на Цачева.

Той припомни на парламентарната шефка, че подбуждането към дискриминация, насилие или омраза на етническа основа е престъпление, “за което член 162, ал. 1 от нашия Наказателен кодекс предвижда наказание лишаване от свобода от една до четири години. Това, че за расисткото си подстрекателство г-н Симеонов използва трибуната на Народното събрание, което Вие му позволихте без нито една забележка или опит да го прекъснете, е отегчаващо вината обстоятелство”.

“Оправдаването и подбуждането към расова омраза и дискриминация под каквато и да било форма е заклеймено и в член 4 на един от най-старите международни договори на ООН – Международната конвенция за премахване на всички форми на расова дискриминация, по която България е страна. Тази конвенция, както и редица други международни документи, изискват налагането на строги санкции за подобни деяния”, добави Кънев.

В края на писмото си, изпратено и на прокуратурата, правозащитникът изразява надежда, че Цачева ще предизвика “най-решително, незабавно и категорично разграничаване на Народното събрание от расисткото заявление, направено от трибуната му от г-н Валери Симеонов”. Председателят на БХК я призовава и да изпрати официалния протокол от заседанието на главния прокурор “за предприемане на предвидените в закона действия за наказателно преследване на този народен представител”.