БСП и ГЕРБ се разминаха отново около мерките за спасяване на КТБ. Левицата предложи вариант, при който да се гарантират всички депозити в банката без натрупаните по тях лихви. Формацията на Бойко Борисов пък обяви, че очакава да отпадне банковата тайна и да се разбере кои фирми и лица, какви пари имат в банката. “Идеята на ГЕРБ е да се спази настоящото законодателство”, каза Менда Стоянова и отново повтори, че при всички случаи държавата трябва да тегли нов дълг.

Румен Гечев от БСП, който е и заместник-председател на икономическата комисия, съобщи, че вариантът на левицата за спасяване на всички депозити в КТБ бил предложен за решение на парламентарната група след разговори между депутати, банкери и БНБ.
Предложенията щели да бъдат облечени в специален закон за КТБ. Идеята е гарантираните депозити, които са общо 3.7 млрд. лв., да се покрият от Фонда за гарантиране на влоговете – 2 млрд. лв. (при налични в него общо 2.1 млрд. лв.), а останалите 1.7 млрд. лв. да се осигурят от Министерството на финансите чрез емитиране на дълг.

Негарантираните по закон депозити пък можело да бъдат покрити от доказано наличните активи в КТБ за 2 млрд. лв., коментира Румен Гечев, като аргументира идеята с това, че голяма част от тези пари са на фирми, в които работя близо 80 хиляди души.
„Влоговете над 100 хил. евро ще бъдат обезпечени с активи от самата КТБ, като нашата позиция е това да бъде без никакви лихви – т.е. възстановяване на главницата”, обясни Гечев.
От своя страна, ГЕРБ отново поискаха оставката на шефа на БНБ Иван Искров, както и да отпадне банковата тайна за КТБ. Оттам смятат, че трябва да се провери и дали са плащани данъци върху лихвите по тези влогове. Тяхната позиция се сближи с тази на БСП единствено около идеята надгарантираните влогове да се връщат, но без получените лихви.

„Вие през цялото време поставяте въпроса за това ще вземат ли парите си физическите лица, които имат депозити над гарантираните 200 хил. лв. Това изобщо не е най-важното. Кой е виновен и кой трябва да понесе отговорността? Това не означава обаче, че държавата трябва да избяга от своята отговорност. Защото освен тези 600 млн. на физически лица, там има 1,6 млрд. необезпечени пари на фирми, общини, европейски средства”, заяви Менда Стоянова от ГЕРБ.