Рестартът на държавата за силно демократично легитимно управление изисква промени – и законодателни, и конституционни, които да въведат задължително гласуване на българските граждани, заяви на пресконференция лидерът на БСП Сергей Станишев.

Той посочи, че смята да потърси подкрепа за това и от Националния съвет на БСП, и от парламентарните и извънпарламентарните политически сили. Не знам коя партия би спечелила и загубила от такава промяна, но сами по себе си предсрочните избори няма да решат проблемите, смята Станишев. Той подчерта, че БСП никога не се е плашела от избори. Ще проведем консултации и с нашите партньори , и с другите политически сили за предсрочни избори – кога би било най-полезно за страната, уточни лидерът на БСП.

Не смятам, че отлагането с една година е полезно и уместно, защото няма среда за успешна работа и реализиране на по-дългосрочни приоритети, посочи той. Тезата и за избори незабавно също не е уместна, смята той.

Според него изборите не бива да бъдат протакани, при условие че няма достатъчна обществена легитимност и подкрепа. Трябва да се направи необходимото и в разговорите с партиите, и с президентската институция трябва да се дадат възможности следващата година да се посрещне с бюджет, приет от нов функциониращ парламент, коментира Станишев.

Новата политическа реалност беше създадена не от приказките, а от резултатите от европейските избори. За тях не трябва да си затваряме очите. С изненада прочетох позицията на Лютви Местан от вчера. Имахме разговори с него за резултатите от вота и неговите последици, добави Станишев. Ние спазихме нашето обещание за формиране на програмно правителство начело с Пламен Орешарски, добави Станишев.

Това правителство беше направено за икономическото развитие и развитие на демокрацията в страната, както и за социалното размразяване, посочи лидерът на БСП. Правителството постигна немалко резултати по отношение на възстановяването на нормалния политически процес в страната, както и запазването на фискалната стабилност и даване глътка въздух на бизнеса с връщането на ДДС. За всички тези мерки настояваше БСП, категоричен е Станишев.

Формулата програмно правителство до голяма степен се изчерпа, констатира той. Не са важни сроковете, самото им поставяне демотивира министрите и държавната администрация и не позволява да се провеждат дълбоки реформи във всички сектори. Всички са се вторачили в един въпрос, каква е датата на предсрочните избори. Тя се представя като решение за всички болести и проблеми на България, каза Станишев.

След провеждането на едни предсрочни избори ни очаква фрагментиран парламент и оспорена легитимност, заради самата среда създадена в българското общество. Европейските избори очертаха проблемите на демокрацията в страната, категоричен е Станишев.

Превръщането на изборите в пазар е тежка диагноза и тя изисква лечение, смята Станишев. Време е всеки да поеиме отговорност за бъдещето на страната, убеден е той. Необходима е легитимност, която се постига само, ако гласът на хората тежи. Рестартът на държавата изискват промени законодателни, ако трябва и конституционни за да се въведе задължително гласуване, каза Станишев.

Във вторник НС на БСП ще направи цялостен анализ и за резултатите от изборите, и за работата на правителството и ще вземе своите решения а нашите действия както в БСП, така и в политическото и публичното пространство. Като партия мандатоносител държим да бъде всеобхватен и задълбочен, каза още Сергей Станишев

„Още от нощта на изборите и в следващите дни до вчера обществото беше залято от много интерпретации, политически сценарии и панове, всички те водени от политически сметки, а не от загриженост за държавата. Трябва да сме наясно, че нова политическа рамка създадоха не приказките, а резултатите при изборите. Прибързано е тържеството на ГЕРБ. БСП се представи далеч под очакванията и на социолози, и на БСП. За мен не е изненада искането на ГЕРБ за незабавни избори. В това няма нищо ново”, добави той.