БСП и ДПС се разбраха да намалят партийните субсидии с 10 процента. Това бе едно от първите обявени решения от управленския семинар с участието на депутатите и министрите от двете партии в Боровец. ДПС настояваше за запазване на субсидиите, но те са се съобразили с искането на БСП.

Предстои по-късно управляващите да дадат брифинг, на който да аргументират решенията си.

“Тук не е въпросът дали ще ги намалим с 5, 10, 15 или 20 процента. Големият смисъл е целият закон да има друга философия, защото част от политическите партии, които не попаднаха в парламента, но имат право на подобни субсидии, трябва да запазят тези си възможности”, обясни депутатът от БСП Борислав Гуцанов пред БНР.

Той допълни, че другият аргумент за решението е субсидията да не се превръща във вид партиен бизнес. По думите на депутата законът трябва да бъде направен така, че да стимулира влизането в парламента, но и партиите, които са били близо до 4-процентната бариера, също да имат възможност да развиват дейност.

Сега държавата плаща по 12 лв. на получен глас на парламентарни избори. Тези пари се превеждат по сметките не само на партиите, които са получили над 4% и са влезнали в Народното събрание, а и на тези, които са останали извън парламента, но са взели над един процент.

Размерът на субсидията е фиксиран в Закона за бюджета.

Намаляването на субсидията бе един от първите ангажименти, поети от БСП и ДПС след като поеха управлението. В средата на юли парламентът дори прие промени в Закона за политическите партии (ЗПП) и тогава депутатът от БСП Георги Кадиев предложи намаляване на субсидията – по 6 лв. на глас и 45 хил. лв. за спечелен мандат.

Предложението бе отклонено от вече бившия зам.-председател на Народното събрание и ДПС Христо Бисеров, че не е редно размерът на субсидията да се вкарва в постоянно действащ закон. Той допълни, че партията му принципно е съгласна да се намали държавното финансиране за партиите, но при приемането на държавния бюджет наесен.

Партиите в България получават едни от най-големите субсидии на базата на спечелен глас. В Германия, например, субсидията е 1 евро на всеки глас.