Търговските вериги ще купуват стоки от доставчиците си с типови договори, които ще са еднакви, независимо дали продуктите са произведени у нас или в чужбина. Това предвиждат промените в Закона за защита на конкуренцията, подготвени от БСП, съобщи депутатът от левицата Спас Панчев по време на заседанието на парламентарната комисия по земеделие.

Те ще бъдат разгледани между двете четения на законопроекта. Днес земеделската комисия одобри корекциите.

Панчев нашумя миналата година, когато предложи на големите търговски вериги да се забрани да работят през почивните дни, за да пазаруват хората в кварталните магазини.

В момента веригите имат 35% пазарен дял, който се разраства, каза Панчев. Според него търговските вериги могат както да подкрепят родното производство, така и да го съсипят.

“В момента в общите условия на супермаркетите в около 100 клаузи на българските доставчици се поставят неизгодни условия. Искаме условия, които не дискриминират българския производител”, каза Панчев.

Като порочни практики в търговията Панчев посочи наличието на двусмислени условия в договорите, липса на писмени договори, изменение на контракти със задна дата, нелоялно прехвърляне на търговския риск – за открадната стока от веригата или за забавени плащания отговаря доставчикът, териториално ограничение на доставките.

С промените се въвежда понятието “значителна пазарна сила”. Като такива се определят търговците с годишен оборот над 50 млн. лв.

Предлаганите промени в Закона за защита на конкуренцията няма да решат проблема на пазара, каза Владимир Иванов от ГЕРБ. Според него, дори да има частичен ефект върху нелоялните практики на супермаркетите, след година ще стане ясно, че законът не работи.

Председателят на парламентарната комисия Светла Бъчварова отбеляза, че идеите за корекции на проектозакона може да се реализират между първо и второ четене. Тя посочи някои пропуски, които създават впечатлението, че “значителна пазарна сила” и “господстващо положение” са почти едно и също, така че терминологията трябва да се прецизират.