Преговорите между БСП и ДПС за промени в Изборния кодекс не са дали особен резултат и в крайна сметка двете управляващи партии са се разбрали социалистите да внесат предложенията си по нормативния акт, а в крайна сметка пленарната зала да реши за удобните за движението текстове. Това показва допитване на Mediapool сред народните представители от двете управляващи партии.

По неофициална информация коалиционните партньори не са постигнали съгласие за внасяне на общ проект за нов закон, регулиращ вота. По тази причина се очаква следващата седмица левицата да внесе проекта си, а ДПС да направи предложения за промени между първо и второ четене. Окончателен вариант кодексът ще добие след второ четене в пленарна зала, като обликът му няма да има нищо общо с документа, който до дни ще бъде внесен в деловодството на парламента.

Потърсен за коментар, председателят на изборната комисия Мая Манолова отказа каквато и да било информация с мотива, че разговорите с ДПС продължават. “Няма как, докато преговаряме, да кажа предварително за какво преговаряме. Имайте малко търпение”, коментира тя пред Mediapool.

Квазипреференция и “какво мисли избирателят”

Депутати от двете партийни ръководства обаче твърдят, че фактически разговорите са към своя край. “Ще внесем предложенията си, а ДПС ще ги “редактират” в движение между двете четения на закона”, заявиха от БСП. Социалистите твърдят, че няма да отстъпят от текстовете за преференциален вот с праг 7 на сто, активна регистрация за прочистване на списъците от мъртви души, професионална изборна администрация и машинно гласуване.

Не такова е мнението обаче на ДПС. “Да, колегите нека си внесат кодекса с тези предложения, близки до популизма, а вече НС ще реши окончателно”, казват от движението.

По информация на депутати партията на Лютви Местан ще се “съгласи” със 7% преференция, но само ако за подаден преференциален вот се брои и гласуването без изрично оказано пренареждане. На практика, ако това се приеме, партийната листа няма да има шанс да бъде преподредена от избирателя, защото повечето хора само пускат бюлетината, без да оказват предпочитан от тях кандидат.

Мотивът на ДПС за подобно предложение е, че тези, които не са посочили конкретно име, всъщност искали в парламента да влезе водачът, посочен от съответната партия. “Повечето от избирателите, твърдите ядра на една партия, мислят сходно с ръководството й, така че това не би трябвало да бъде проблем”, казаха още депутати.

От движението твърдят, че дори да се мисли за активна регистрация, нейното условно начало няма да бъдат изборите за Европейски парламент.

Това бе очаквана позиция на ДПС, защото, ако за основна база се броят гласувалите на евровота, то движението няма да използва потенциала си зад граница, а впоследствие трябва да има много дописани в списъците.

Движението има претенции и към машинния вот, но е съгласно що-годе с последната официална позиция на БСП – техниката да се въвежда по-скоро експериментално в 100 до 500 секции в страната, което на практика не “застрашава” хартиените бюлетини в смесените райони, на които хората на Местан държат.