Европейската комисия е отрязала финансирането на проекти за купуване на лимузини, яхти, джипове и вертолети със средства по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Това съобщи зам.-министърът на земеделието Явор Гечев на нарочна пресконференция по повод съобщения за загуба на средства.

Така около 180 проекта, подадени по мерките за селски туризъм (мерки 311 и 312), няма да получат финансиране. Управляващият орган на ПРСР ще изпрати указание за това на държавен фонд “Земеделие”, който трябва да одобри проектите по двете мерки, каза Гечев. Той не можа да посочи на каква стойност са били общо 180-те проекта.

Еврокомисията няма да възстанови на страната ни и платените вече пари за лимузини и яхти по 60 стари проекта, одобрени по времето на ГЕРБ, стана ясно от обясненията на Гечев. Така те ще останат за сметката на държавния бюджет, което означава, че ще са покрити от данъкоплатците. Финансирането на всеки един по тези проекти е било до 200 000 евро. Гечев не можа да посочи на каква обща сума възлиза загубата за страната. “Тези пари ще тежат на съвестта на този, който ги е одобрил”, коментира той.

Заради скандала с купуването на луксозни превозни средства с европари вече близо година фонд “Земеделие” бави одобрението на 1217 подадени проекти по двете мерки за селски туризъм с бюджет над 71 млн. евро. Освен за лимузини, с тези средства може да се купят коне, да се направят автомивки, малки цехове и къщи за гости в селските райони. Именно подалите такива проекти са обезпокоени, че времето няма да им стигне да ги изпълнят, дори да бъдат одобрени. Причината е, че крайният срок за приключване е 15 юли 2015 г.

Втора финансова корекция заради нагласени търгове

Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) е заплашена и от втора финансова корекция, този път за финансовата година от октомври 2012 до октомври 2013 г. върху сумата от 396 млн. евро заради нагласени обществени поръчки, стана ясно още от обясненията на Явор Гечев.

По думите му ние ще се борим да не загубим нито едно евро, но в същото време признаваме, че има нарушения при търговете. Като пример Гечев посочи обект със 100-годишна гаранция, или трикове със срока за изпълнение на строителни дейности. Дадените примери с абсурдните гаранции са по общински проекти за ремонт на пътища и изграждане на ВиК мрежи.

Според експерти по еврофондовете Брюксел може да ни наложи финансова корекция до 5% върху 396 млн. евро, което е около 20 млн. евро.

В момента България е в процедура по налагане на санкция за предишната финансова година от октомври 2011 до октомври 2012 г. Брюксел иска санкция от 19.5 млн. евро, докато България оспорва сумата. 

В обяснителен режим с Брюксел

През финансовата година от октомври 2012 до октомври 2013 г. България е разплатила 396 млн. евро по изпълнението на проекти по селската програма. Тази сума е възстановена от Европейската комисия на страната ни.

При направения одит как са похарчени парите обаче са установени нарушения по някои процедури и при изравняването на сметката Брюксел иска обяснения, като евентуално след това най-вероятно ще се стигне до налагане на финансова корекция до 5% върху 396 млн. евро.

България категорично не е съгласна с констатирани нарушения свързани с авансовите плащания на общините и гаранционния фонд, и ще отстояваме по тези мерки да не загубим нито един евроцент, каза Явор Гечев. В същото време обаче по обществените поръчки и ние сме констатирали определени слабости, като за това най-вероятно ще има санкции, допълни зам.-министърът на земеделието.

В момента се извършва чисто счетоводна процедура, свързана с разходите, направени през 2013 г., и е твърде рано да се спекулира дали България ще загуби пари по програмата и в какъв размер, коментира говорителят на еврокомисаря по земеделие Роджър Уайт.

“Имаме нужда от още малко време, за да проверим точно какви разходи са били направени през миналата година. За този период България е похарчила 396 млн. евро по Програмата за развитие на селските райони и от счетоводна гледна точка все още не можем да приключим процедурата по одобряване на разходите. Това обаче не означава, че автоматично ще спрем плащанията. Днес предстои въпросът да бъде обсъден и се надявам, че до няколко седмици ще бъдем в състояние да приключим тази процедура”, каза Роджър Уайт пред БНР.

От Европейската комисия и от Министерството на земеделието обясниха, че към момента няма спрени плащания по селската програма.