Възстановяване на плащанията и по спряната оперативна програма “Регионално развитие“, европейска помощ, за да усвоим оставащите 4.5 млрд. евро от стария програмен период 2007-2013 г., бърз старт на новите оперативни програми и без наказателно працедура за свръхдефицит. С тези добри новини председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се опита да зарадва българския премиер Бойко Борисов. Две седмици по-рано неговите министри се върнаха с лоши новини от Брюксел.

Всичко това обаче няма да се случи веднага, предстои още работа, но важното е, че политическото решение е взето.

Получаваме 240 млн. евро  до края на 2014 г.

Европейската комисия няма да възстанови поисканите над 800 млн. евро от България до края на 2014 г., стана ясно от изказване на еврокомисаря Кристалина Георгиева. Тази сума е платена по европроекти със средства от държавния бюджет, за да не се спира реализацията им и страната ни да загуби цялото финансиране..

Това, което към момента може да получим, е 240 млн. евро плащания по оперативна програма “Околна среда“ за 2007-2013 г., плюс авансовите плащания по оперативна програма “Човешки ресурси“ от 10 млн. евро и още толкова по програмата за най-нуждаещите се, която е втората одобрена от Брюксел програма за настоящия програмен период 2014-2020 г., каза Георгиева.

За сметка на това обаче е взето политическо решение да бъдат отблокирани средствата по двете спрени оси на програма “Регионално развитие“ – за градско възстановяване и туризъм, съобщи Юнкер. Очаква се технически това да се случи до края на годината, посочи Кристалина Георгиева.

В България вицепремиерът Томислав Дончев уточни, че предстои още една одитна мисия от Брюксел  на 8 декември, но програмата ще бъде пусната в най-лошия случай до един месец, а може и по-рано

Няма да има наказателна процедура заради свърхдефцит

Няма да има наказателна процедура срещу Българя заради свърхдефицит, стана ясно още от обясненията на Кристалина Георгиева. За целта обаче през 2015 г. страната ни трябва да предприеме реформи и да сведе дефицита под 3% от БВП, допълн тя.

Това е принципната позиция на ЕК и не се отнася само за България, а за всяка една страна членка, която предприема структурни реформи и по-добра фискална политика.

Правителството на Бойко Борисов трябва да извърши усилена работа, да може да балансира между геополитическите фактори и належащите реформи – в пенсионната система, образованието, здравеопазването, така че да може страната ни да върви напред. Надявам се, че то ще успее да се справи, посочи Георгиева

Срещата на върха решава за отлагане с година на стария програмен период

На предстоящата срещата на върха през декември ще бъде взето решение дали да има отсрочка на изпълнението на европейските проекти за изминалия програмен период 2007-2013 г., каза Георгиева.

Усвояването на средствата от този период изтича в края на 2015 г. като дотогава България трябва да усвои още 4.5 млрд. евро. Страната ни заедно с още 10 други европейски страни настоява за едногодишно удължаване на срока.

Другото, на което разчита България, е да получи поне половин година отсрочка за европроектите, чиято реализация беше забавена през тази година заради наводненията.