Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че партията му няма да влезе в пленарната зала, ако не бъде изпълнено едно условие.

Опозицията иска да се променят законите за МВР и за Сметната палата, в противен случай няма да гласува актуализацията на Здравната каса.

От ГЕРБ се заканиха да влязат в пленарната зала само за гласуване оставката на премиера Пламен Орешарски. Борисов призна, че става въпрос за „извиване на ръце”, но това били условията, които от ГЕРБ поставят.

„Както се събраха за Закона за МВР, за Закона за сметната палата, да си поканят Атака, така както една година им правеха мнозинство, да си гласуват, да си изконсумира всичкото управление тази тройна коалиция, плюс независимите депутати на Бареков. ГЕРБ е опозиция и ще влезем в зала за оставката на Орешарски”, заяви Борисов.

По думите му управляващите искали с проектите за актуализация на бюджета на НЗОК и държавния бюджет да замажат положението и да се „измъкнат до изборите”:

„А следващото правителство ще трябва да направи всичко останало. Или правят всичко в пакет – така, както се разбрахме, или си канят Атака и независимите и да си гласуват. Имаме една седмица още този парламент, не искам да нося нито активи, нито пасиви от тяхното управление”.

„Трябва да махнем Закона за МВР и Сметната палата и тогава ще осигурим кворум. Изнудваме ги, защото те ни изнудваха една година. Нашите избиратели питат защо се пришиваме с БСП и ДПС в последната седмица, а те не си актуализираха бюджета преди това, когато имаха мнозинство”, каза още лидерът на ГЕРБ.