Спират спорните промени в осигурителния модел. Пенсионната реформа преминава в режим на изчакване до постигането на коалиционно единство, съобщи съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев чрез профила си във Facebook.

“Днес имах двучасов разговор с премиера Борисов по повод кризисната ситуация след петъчния парламентарен вот”, обяви Кънев. Реформаторите няколко пъти изразиха недоволството си от готвените промени, като не подкрепиха предложенията и в пленарна зала. Текстовете минаха с гласовете на ГЕРБ и ДПС.

По думите на председателя на ДСБ той и премиерът са постигнали съгласие ГЕРБ и РБ да проведат “бързи вътрешнопартийни консултации в ГЕРБ и РБ”, а след това и поредица от експертни консултации по повод пенсионния модел.

“Добре е още преди Нова година или в началото до януари да стигнем до общо политическо решение на управляващите партии и мнозинството. Това решение ще гарантира сигурността на личните пенсионни спестявания… и стабилността на финансовата система, в т.ч на частните и публичните пенсионни фондове”, коментира Кънев.

“До приемането на общо политическо решение наредба по приложението на спорните текстове няма да бъде издавана и те няма да произведат правно действие”, подчертава той в социалната мрежа.

“По пътя на прекия политически диалог, ще вземем решенията за бъдещето на пенсионния модел и няма да допуснем влияние на ДПС върху политическата власт и финансовия сектор”, отбелязва още съпредседателят на реформаторите.

Горанов: Дебатът излишно се обостри

По-рано през деня финансовият министър Владислав Горанов каза, че дебатът около спорните промени в осигурителния модел се е обострил излишно. Никой няма да бъде принуждаван да вкарва парите си за пенсия в НОИ. Това обясни пред бТВ в неделя финансовият министър Владислав Горанов. По думите му досегашният модел показва определени дефекти.

Тези 29%, които хората, родени след 1960 година губят от НОИ при пенсиониране, ще бъдат гарантирани от частните фондове, увери министърът. Той посочи, че половината български граждани са разпределени служебно в частен пенсионен фонд, няма дебат дали тези фондове гарантират вложенията им до получаване на пенсия. Това може и трябва да се обсъди, смята Горанов.

Според него, думата “национализация” е използвана неправилно в обсъжданията по темата, тъй като никой няма да накара хората да се преместят в държавното осигуряване. Ако новите вложители за втора пенсия до една година не изберат нищо, те ще бъдат насочени или към НОИ или към частни пенсионни фондове.

Министърът посочи, че е възможно да се осигури начин за обратно преминаване от НОИ към частните фондове, макар че това никъде не е практика. “Готови сме да се откажем от решението, ако се окаже, че свободата на избора е нещо лошо”, обяви той.

По думите му идеята за пенсионните промени е залегнала в предизборната програма на ГЕРБ, макар тя да не е част от коалиционното споразумение и съответно – от управленската програма на кабинета.

На въпрос дали при веднъж взето решение нечии вноски да отидат в НОИ например ще се даде възможност човекът след време да реши да ги премести отново в универсален пенсионен фонд, той каза, че е възможно и да се даде право на повторен избор. “Няма никъде в света подобен модел, но е възможно”, каза министърът.

Владислав Горанов отхвърли твърденията, че с прехвърлянето на пенсионни вноски от универсалните фондове към НОИ парите ще отидат “за запушване на някоя дупка”. “Дори да се случи така, че поради една или друга причина да има прехвърляне от универсалните фондове към НОИ, те може да бъдат прехвърлени в Сребърния фонд”, обясни той и каза, че с подобно решение ще се прекъснат “всякакви спекулации, че искаме да ги изхарчим”.