Лидерът на ГЕРБ и кандидат за премиер Бойко Борисов представи на президента Росен Плевнелиев успешно реализирания проучвателен мандат за съставяне на правителство. Държавният глава получи списък с имената на министрите и структурата на новия кабинет.

На „Дондуков” 2 с Бойко Борисов са и лидерите и представители на партиите, подкрепящи бъдещия кабинет.

Държавният глава се обърна с думи на благодарност за това, че днес „пред очите на нацията се демонстрира по-различна нова политическа култура”.

„Освен коалиционни партньори, има и партньори, които ще подкрепят правителството. Те подписаха партньорски споразумения и декларация за подкрепа. Всичко това дава заявка за повече прозрачност, национално отговорен подход, ново ниво на политически дебат и взимане на решения пред очите на нацията. Надявам се в дистанцията на времето да може да се прецени, че този момент и взиманите решения са били наистина национално отговорни”, добави държавният глава.

„Вчера бе връчен мандат за съставяне на правителство на г-н Бойко Борисов. Днес получавам от г-н Борисов документ за успешно завършен мандат за съставяне на правителство. Искам да уверя, че в рамките на своите правомощия още днес по най-бързия начин като държавен глава ще издам указ с който ще предложа на НС да произведе дебат и гласуване за избор на ново редовно избрано правителство от току-що учреденото 43-то Народно събрание. В рамките на конституционната процедура ще поканя кандидата за министър-председател Бойко Борисов, коалиционните партньори, лидерите на партии на кратка дискусия и дебат при държавния глава, за да можем да дебатираме по проектосъстава на правителството и неговата структура, след което ще издам съответния указ”, каза Плевнелиев.

„Днес следих много внимателно какво се случва в Народното събрание. С думи на благодарност за това, че днес пред очите на нацията се демонстрира по-различна, нова политическа култура. В последния месец с отговорни разговори и дебати пред очите на цялата нация в парламента, а не на скрито в различни формати с различен успех, с много проблеми, но сме свидетели на това как политическите лидери днес демонстрират ново ниво на политическа и коалиционна култура в България”, посочи президентът.

Президентът Росен Плевнелиев ще издаде днес указа, с който предлага на парламента да избере кандидата за премиер Бойко Борисов. Очаква се гласуването на структурата и състава на кабинета в пленарна зала на парламента да бъде утре.

Утре, 7 ноември, в Гранитната зала на Министерския съвет ще се състои церемонията по приемственост в изпълнителната власт, съобщи пресслужбата на кабинета. Предвидено е тя да започне около 11.00 ч., след като Народното събрание утвърди структурата и състава на новото правителство.


Ето и състава на новия кабинет “Борисов”

Премиер

Бойко Борисов

Вицепремиери

Меглена Кунева
Томислав Дончев (и министър на еврофондовете)
Румяна Бъчварова
Ивайло Калфин (и министър на социалната политика)

Министри

Веселин Вучков – министър на вътрешните работи
Божидар Лукарски – министър на икономиката
Теменужка Петкова – министър на енергетиката
Николина Ангелкова – министър на туризма
Владислав Горанов – министър на финансите
Христо Иванов – министър на правосъдието
Десислава Танева – министър на земеделието
Лиляна Павлова – министър на строителството
Ивайло Московски – министър на транспорта
Николай Ненчев – министър на отбраната
Петър Москов – министър на здравеопазването
Тодор Танев – министър на образованието
Даниел Митов – министър на външните работи
Ивелина Василева – министър на околната среда
Вежди Рашидов – министър на културата
Красен Кралев – министър на спорта