Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов нападна гневно лидери на работодателски и синдикални организации, като поиска обяснение и разкаяние за общата имдекларация, в която настояха парламентарните партии и институциите да предприемат незабавни действия за успокояване на ситуацията. Борисов ги обвини, че слагат ГЕРБ “в един кюп” с онези, които управляват в една безпринципна коалиция. Борисов попита синдикатите и работодателите защо са си замълчали за редица политики на правителството и защо в декларацията вината за ситуацията не е персонална.

В случая ние сме казали политици, защото липсата на кворум не дава възможност да се стартират определени процедури, отговори президентът на КТ “Подкрепа” Константин Тренчев. Ако има този кворум, ние не спорим какви ще са вашите различия. Те са си съвсем обективни. Вие си имате аргументите. Иначе те се оправдават с това, че с това, че няма как да направят заседанието. Значи ние към това призоваваме, каза Тренчев.

Борисов отвърна: “Ако може без кворум, като първа политическа сила, ГЕРБ щеше да управлява. Какъв кворум искате? От опозицията – кворум. Къде опозицията прави кворум?”

“Когато гласуваха Сметната палата да бъде изцяло БСП, ДПС и “Атака”, без победилата за тази една година два пъти политическа партия, вие си затраяхте?!, обърна се Борисов към синдикати и работодатели по време на специална среща във вторник.

“Когато си приеха закон за МВР и “Атака” услужливо стоеше в парламента и бетонираха лясковския герой (главният секретар на МВР -бел.ред.) за 5 години напред, си затраяхте!, продължи тирадата Борисов и уличи социалните партньори: “Искате да ни сложите в един кюп!”

Борисов каза, че 4 години имало уважение между него като премиер и синдикати и работодатели. “Не приемам от синдикат да ми се казва “Оня дето ще се върне на бял кон”. Оня или тоя не го решава синдикатът, нито го решават работодателите, нито го решават партиите, каза той. Кой ще управлява никой не знае”, скара се Борисов.

Той изтъкна, че е участвал в няколко консултации между партиите и нито една от постигнатите договорки не е била спазена. “Започнаха безумни договаряния, започнаха още по-безумни назначения в 12 без 5, а в същото време вие искате ние солидарно да носим отговорност с тези, които го причиняват!”, заяви още Борисов. Именно с това обяснение миналата седмица той обяви, че депутатите му ще бойкотират работата на парламента до оставката на правителството. Така Народното събрание (НС) нямаше кворум и проведе само едно заседание за седмицата, при това провалено.

Борисов накара Цецка Цачева да прочете кореспонденцията между него и председателя на НС Михаил Миков за консултациите в сряда. В отговора си до Миков той казва, че ГЕРБ приемат дневния ред на НС. Ако това е дневният ред, ще бъдем в парламента, увери Борисов.
Всеки друг дневен ред ще се счита за провокация към опозицията, предупреди той.

След това повтори, че в сегашното състояние на държавата няма система, която да не е в колапс, а премиерът Орешарски и министрите Чобанов, Стойнев, Андреева са виновни за това.

Според Бойко Борисов няма нужда от консултации, за да може “знайни и незнайни герои да обикалят парламента”.

След като лидерът на ГЕРБ, който вече изрази готовност да оглави ново правителство, завърши обвинителната реч, пръв думата взе председателят на КТ “Подкрепа” Константин Тренчев. Той припомни, че неговият синдикат е бил против бюджета на НЗОК и изтъкна проблемите в Спешна помощ, за които обвинява здравния министър Таня Андреева. Това е най-голямото недоразумение на кабинета “Орешарски”. Драмата в здравеопазването е страховита, каза Тренчев.

“Защо името на Орешарски не фигурира до недоразумението Таня Андреева? Орешарски каза, че няма нужда да се актуализира бюджета на НЗОК?!, прекъсна го Бойко Борисов. “Защо се стигна до този дефицит?!”, запита реторично той.

Ние искаме отчет от премиера какво е дереджето на държавата, отвърна синдикалистът.

Бойко Борисов се впусна в нови обяснения и дори допусна да бъде слаган в “кюпа” с управляващите, но синдикати и работодатели да накарат “тези да си свършат работата”.

Всеки носи отговорност за състоянието на държавата, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров и призова никой да се обижда от общата декларация на работодатели и синдикати.
“Забравихте ли какво стана по времето на Дянков?, попита той. Миналогодишният бюджет на Здравната каса беше дефицитен, припомни Димитров и изреди грешки, които според него са допуснати от здравни министри на ГЕРБ. Не сме забравили пощите, магистрала “Марица”, “Напоителни системи”, каза още Пламен Димитров. Всеки да си носи вината, настоя той и поиска да се посочат виновните за ситуацията в енергетиката. Димитров каза, че правата на категорийните работници е тема номер 1 за неговия синдикат и този проблем трябва да се реши.

Политическата криза вече се прехвърля в икономиката, изтъкна Пламен Димитров. Който и да дойде през октомври-ноември ще наследи падаща икономика, завърши той.

Борисов на свой ред заговори за нуждата от болезнените реформи и от увеличаване на дълга.

“Защо спряха пенсионната реформа?!”, попита той.
“Защото тя беше грешна”, отговори му Пламен Димитров и допълни че споразумението, подписано със синдикатите не е това, което е започнал да прави Симеон Дянков.

Лидерът на КНСБ смята, че кабинетът на Пламен Орешарски се е провалил в здравеопазването и доходите. Той обаче настоя към провалите да не се пришиват и финансите, защото страната е фискално стабилна.

 

Не сме съгласни, че държавата е фалирала или е пред фалит, тя няма да фалира, ако не я фалирате вие политиците, заяви Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

 

“Ама тя е (във фалит)”, отвърна Борисов, още по-вбесен от тези мнения. Той вече се самообяви за “спасител” от банковата криза и иска сегашните управляващи да признаят публично, че са довели държавата до катастрофа.
 

“Кой нажежи обстановката?!, обърна се Бойко Борисов към синдикатите и работодателите. “Обижда ме лично да ме слагате в множествено число с Орешарски” каза той и заяви, че е взел оставката на Дянков заради грешките.

“Г-н Борисов, вие сте виновен с това, че казвате, че държавата е фалирала”, отговори Васил Велев и го упрекна, че с внушенията си за тежкото състояние на държавата е принудил хората да си теглят парите от банките.
“Я се дръжте прилично?!”, се вбеси лидерът на ГЕРБ и подкани Велев да критикува Сергей Станишев, който заявил, че кабинетът на ГЕРБ е изял фискалния резерв.

След като Велев каза, че от политиците се иска да си говорят и да работят, Борисов каза: “Не мога да си говоря с тях, аз ходих на всички консултации – излъгаха ме”.

Велев разясни, че икономиката се е развивала добре, а борсата за една година (до 30 май) е качила 40%, а само за месец юни има 20% понижение. Той допълни, че кризата с банките до голяма степен е била създадена отново от политици и след като тя се е решила, борсата е върнала обратно 10%.

Изпълнителният председател на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев призова за по-голямо спокойствие. Имаме усещане, че ни се карате, г-н Борисов, каза той. Такова ви е усещането, отвърна му лидерът на ГЕРБ.
“Има пълен произвол от политическия елит за приемането на една камара закони, поясни Божидар Данев. Упрекът ни е към всички партии, допълни той и уточни, че законите, които се приемат, са лоши.

“Защо упреквате всички”, реагираха гневно от ГЕРБ, на което Данев отвърна: Защото от една година си играете на котка и мишка.
Бойко Борисов се намеси с поредни обяснения защо ГЕРБ не са виновни, но шефът на БСК го прекъсна с настойчива реплика да не бъде прекъсван.

Това е въпрос на политическа култура, поясни Божидар Данев.
Той също припомни вината на правителството на ГЕРБ за състоянието в бюджета на НЗОК.

Ние сме в цуг-цванг- всеки ход е грешен, заяви Бойко Борисов. Направиха ни на луди калинки, заключи той.