След като ГЕРБ спечели безапелационно евроизборите, лидерът на партията Бойко Борисов заяви в понеделник, че “категорично няма да участват във втори кабинет в рамките на този парламент” и че искат незабавни предсрочни избори. “Има ново политическо статукво, нови резултати. Не може да не отчетем резултата на Бареков, резултата на Реформаторския блок. Не може да не отчетем ръста на ДПС, не може нашия ръст да не отчетем. И не може да не отчетем падението на БСП”, каза бившият премиер.

Според данни на ЦИК от 97% обработени протоколи, ГЕРБ получава близо 11% повече от БСП, чийто резултат е пък е близо до този на коалиционния й партньор ДПС.

Борисов определи резултата от изборите като вот на недоверие към правителството. “Логично е от тях да дойде идеята, че трябва да си ходят. Как да го кажа по-ясно”, запита Бойко Борисов.

“Бих седнал и със Станишев, да го питам: Докога ще стоиш, да съсипваш държавата и партията си? Да направим предсрочни избори”, допълни той.

По повод отказа на лидера на БСП да подаде оставка, Борисов коментира: “Искам и се моля да останеш, Серж. Докато си начело на БСП, спокоен съм за ГЕРБ”.

Той прогнозира, че с това поведение на социалистите много скоро ДПС ще е втора политическа сила. По думите му, след като ДПС праща най-важната си министърка (на околната среда и водите Искра Михайлова, която след оттеглянето на втория в листата Делян Пеевски става четвърта и влиза в Европарламента – бел. ред.), правителството няма шанс. “Това е умряло правителство. От бити партии, разгромени партии. Това е зомбирано правителство. Как, Орешарски, днес, като ходи по коридорите в Министерски съвет, не го ли е срам? Този мъртвец, това издъхващо правителство, трябва ли да го чакаме да умре окончателно? То няма никакъв живот, сгърчило се е там, и не знае къде е”, коментира Борисов.

“Станишев казва: Ще строим “Белене”. Излиза Йордан Цонев и казва: “Белене” няма да се строи, и не се строи. Станишев казва – ще вдигаме данъците. Излиза Йордан Цонев и казва: Какви данъци? След половин час Орешарски казва “данъците няма да се вдигат”. Колко министри има Станишев в това управление? Хората обичат победителите, хората вървят със силните. ДПС си върви напред, БСП – крета”, продължи лидерът на ГЕРБ .
 

“Проблеми вдясно няма. За пореден път десницата в България побеждава. Проблемът е в лявото. Лявото е побеждавано на всички избори, години наред, където ги хванем. Проблемът вляво е много тежък. БСП не е една партия, Коалиция за България са колко партии, и плюс резултата на АБВ, пак е далеч след ГЕРБ. Това са безпощадните резултати”, каза Бойко Борисов.

Според него проблемът за ГЕРБ е, че след предсрочните избори, когато завари разрушената държава, ще е с наново спрени фондове.
“Кутев, Дъбов, подпухнал, Мая Манолова – едвам, Корнелия… Всичките им приказки, че ГЕРБ разрушил – нито едно нещо не се оказа истина; лъжите им блеснаха. Миков, този победен човек, той е само побеждаван, и да ми вземе кафеварката. Миков, иска да се качи на Цецка Цачева на стола. Как той ще ми дава думата?”, продължи в типичния си стил Борисов.

“Бихме ги размазващо, във Варна – размазващо, София – размазващо, Бургас – размазващо, Габрово… Аз ако бях на мястото на Станишев, на негово място щях да кажа: Този, който ме караше да правя такава кампания – пиара, го уволнявам, изигра ми лоша шега, за лъжите за “Белене”, за лъжите за работни места, изиграха ми лоша шега. Нека да идем на предсрочни избори, дайте ми шанс да го бия още веднъж този проклетник от Банкя… Такива неща бих казал, на негово място. А не, че общинска полиция играела на изборите, това са смешни неща. Те притежават целия репресивен апарат на държавата и го използваха”, каза Бойко Борисов.
Председателят на изборния щаб на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов заяви, че от всички избори за Европейски парламент ГЕРБ е покачвала резултата си. Той представи данни от изборите през 2007-а, 2009-а и 2014 г. През 2007 г. ГЕРБ е победила в 18 областни града, включително трите района на София, БСП са спечелили в седем областни града, а ДПС – в 3. През 2009 г. ГЕРБ печели в 24 областни града, БСП – в 2, ДПС – в 3. От данните до момента за 2014 г. става ясно, че ГЕРБ печели в 25 областни града, БСП – в един, ДПС – в 3, заяви Цветанов.