БНБ предлага в НК да има текст, който да урежда наказания за разпространяване на заблуждаваща или невярна информация или други сведения за банка или финансова институция. Това става ясно от съобщение на банката.

Предложението е изпратено до председателя Комисията по бюджет и финанси в парламента Йордан Цонев.

БНБ предлага в НК да има текст, който гласи, за разпространяване заблуждаваща или невярна информация или други сведения за банка или финансова институция, които могат да доведат до всяване на паника в населението, се наказва с лишаване от свобода от две до пет години.

Ако са причинени значителни вреди или са получени значителни неправомерни доходи, наказанието е лишаване от свобода от пет до десет години и глоба от пет хиляди до десет хиляди лева. Допълнението към Наказателния кодекс се предлага във връзка с разпространението през последните дни на заблуждаващи сведения и злонамерени слухове по отношение на български банки и цели криминализирането на подобни деяния.

Това предложение е в съответствие и с представената вчера от президента Росен Плевнелиев позиция на политическите партии и институциите, участващи в консултациите при държавния глава.