Шестима от всеки десетима граждани на Европейския съюз “не са особено заинтересувани” от изборите за Европейски парламент по-късно този месец въпреки значителните усилия за
популяризиране на вота, показва публикувано днес социологическо проучване, цитирано от БТА.

В анкетата на Ипсос-МОРИ, проведена през април, са участвали 8833 души от 12 държави на ЕС – Белгия, Великобритания, Хърватия, Франция, Германия, Унгария, Ирландия, Италия,
Холандия, Полша, Испания и Швеция, съобщи Ройтерс.

От участниците в проучването 62 процента са заявили, че или “въобще не” се вълнуват от изборите между 22 и 25 май, или са “не чак толкова” заинтересувани от тях. Само 35 процента са казали, че със сигурност ще гласуват, което е доста под 43-те процента средна избирателна активност на миналите европейски избори през 2009 г.

Допитването е отчело най-голям изборен ентусиазъм в Белгия (53 процента), където гласуването е задължително, следвана от Франция (44 процента) и Холандия (41 процента), а най-слабо желание за гласуване са показали избирателите във Великобритания(27 процента) и Полша (20 процента).

Според проучването германският канцлер Ангела Меркел се ползва с най-голямо обществено одобрение от европейските лидери – 51 процента от анкетираните са изразили положително мнение за нея. На второ място е британският министър-председател Дейвид Камерън с 35 процента одобрение. Най-непопулярен е френският президент Франсоа Оланд с 20 процента одобрение и 32 процента неодобрение.