“Отидохме много далеч в насърчаването на малките партии, страната трябва да е и управляема”

Служебният премиер Георги Близнашки отново напомни искането си за изборен референдум, след като само преди два дни обяви готовност да внесе промени в Изборния кодекс. В понеделник той каза, че не очаква кой знае каква отзивчивост и в новото Народно събрание и коментира, че единствената опция за една радикална изборна реформа е тя да стане с допитване до народа.

Между ГЕРБ, БСП и ДПС вече се оформя съгласие за премахване на преференцията и промяна на методиката за разпределение на мандатите.

Според Близнашки българските граждани обаче трябва да кажат дали биха възприели идеята за смесена избирателна система – 50 на 50 и въвеждането на задължително гласуване.

Инициативен комитет, воден от Близнашки, събра по-рано тази година подписи за провеждането на инициирания от президента Плевнелиев референдум, но бившият шеф на НС Михаил Миков отказа през юни да придвижи подписката, тъй като ГРАО установи , че над 108 000 от събраните повече от 570 000 подписа са невалидни. Той отказа да даде на инициативния комитет едномесечен срок за отстраняване на нередностите, предвиден по закон, след което инициативния комитет заведе дело в съда срещу решението му.

Близнашки обяви обаче, че смята да предложи българите зад граница да гласуват по електронен път.

“Ще направим бързи консултации с водещи специалисти в тази област и се надявам да получим заключения, които да ни позволят да тръгнем смело напред, защото си даваме сметка, че това е рискова операция. Ако ни уверят, че има достатъчно гаранции, че няма да има злоупотреби при електронния вот, смятам, че трябва да се въведе в действие”, каза служебният премиер.

Той вече обяви, че готви промени за смесена избирателна система и връщане към системата за разпределяне на парламентарните мандати “Д’Онт”, която облагодетелства големите партии.

Близнашки коментира, че протестите след изборите са до голяма степен производни от разпоредби на Изборния кодекс.

“Отидохме много далеч в насърчаването на малките партии. В желанието да се насърчава появата на нови политически субекти постигнахме този ефект, който има своята странична последица – фрагментаризацията на парламента”, каза Близнашки по време на последното заседание на Гражданския борд за свободни и прозрачни избори към Министерския съвет.

По думите му “демократичността е постигната чрез осемте партии в парламента, но страната трябва да бъде и управляема”.

“Не трябва да се допуска прекалено голямо разпиляване на гласовете, за да може да се образува правителство”, добави Близнашкии и отново повтори, че всички промени в изборната система трябва да отговарят на две изисквания – демократичност и ефективност.

Исканията от президента Росен Плевнелиев и инициативния комитет, начело с Близнашки, референдумът трябва да реши дали да бъде въведено задължително гласуване на изборите и в допитванията до народа, дали да бъде въведен мажоритарен елемент в избирателната система и дали да може да се гласува и дистанционно по електронен път на изборите и референдумите.