Надзорът на Българската народна банка си е затварял очите за много нередности във финансовата сфера, заяви служебният премиер проф. Георги Близнашки, според когото проблемът с поставената под специален надзор Корпоративна търговска банка е |”бомба с цъкащ механизъм”. Той намекна, че в сектора може да се появят още подобни проблеми.
 

“Надзорът на БНБ си е затварял очите за нередности, мисля, че и по други въпроси, но прокуратурата прави обобщение. Има неприятни явления и те се мултиплицират. Добре е, че се направиха положителни стъпки, но дълго време сме си затваряли очите – не се предприемаха необходимите мерки и то във времена, когато във властта бяха хора, които минаваха за финансови експерти”, коментира Близнашки в понеделник пред бТВ.

Той отказа да посочи подробности с аргумента, че държавното обвинение още работи по случая.

Близнашки призова мажоритарния собственик на проблемната банка Цветан Василев да се прибере в България, защото “има да отговаря на много въпроси”. “Мисля, че и съдебните власти имат въпроси към него”, допълни служебният премиер.

По-рано в понеделник адвокат на Василев каза пред ТВ7, че той е в Белград и би се върнал в България, ако бъде отменена издадената заповед за задържането му чрез Интерпол.

Големият проблем е как държавата да спаси своя военно-промишлен комплекс, чиито пари са в КТБ, заяви служебният премиер пред бТВ. Според Близнашки предложението на финансовия министър Румен Порожанов за изплащане на малки суми между 500 и 1000 лв. би успокоило напрежението сред малките вложители в банката. Той обаче подчерта, че решението за такова действие е изцяло на финансовата институция.

“В началото на октомври трябва да има резултат, но има възможност да се поиска удължаване на срока на проверката”, посочи още Близнашки, без да се ангажира с никакви срокове за отварянето на банката.

Работата на митниците рязко се подобрила
 

Служебният премиер похвали новоназначения стар директор на Агенция “Митници” Ваньо Танов. “Приходите в Митниците тръгват – акцизите за този месец са 40-50 млн. лв.”, подчерта Близнашки, но остави самият директор да съобщи подробностите.
 

“Има рязко подобряване на приходите на агенцията. Тези няколко седмици дават положителен резултат. Митниците бяха изключително слабо звено”, посочи още Близнашки.
 

Той отново защити предизвикалото противоречиви реакции назначение, като подчерта, че Ваньо Танов е “човек с огромен професионален опит, който влизайки там, знае какво да направи”. “Просто беше нужен професионалист, мисля, че не сбъркахме – неговата интервенция дава резултат. Това беше полезен за държавата ход. Не е важно каква е котката – бяла или черна, важно е да лови мишки”, допълни служебният премиер.