Най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража” наложи днес Хасковския окръжен съд на 29-годишния  францизун с хаитянски произход Фриц Жоли Жоашен. Решението е по втората европейска заповед за арест, издадена от Главния съд в Париж с обвинение за тероризъм и участие в организирана престъпна група за подготовка на терористични актове. Тя е издадена на 11 януари и в българската прокуратура бе получена вчера.

В обстоятелствата, записани в заповедта, е посочено, че малко преди отпътуването му от Франция, Жоашен е имал контакти с единия от братята терористи Куаши – Шериф, посочи окръжният прокурор Дарина Славова.

Пред съда днес Жоашен отрече обвиненията, описани в заповедта, след като се запозна с нея. „Човек може да има приятели и те могат да правят каквото си искат, аз просто съм тръгнал във ваканция и нямам нищо общо”, каза той.

„Мога да пътувам във ваканция – това не е тероризъм и нямам никакви такива намерения, посочи още той. Мисля, че правосъдието не се основава на това какви са хората, които познаваш и кои хора са ти приятели, още повече, че има такива, които са ти приятели от детството. И ако някои от тях са предприели нещо, като в случая с тези убийства – аз не знам. Аз съм тръгнал за Турция и ако исках да участвам в такива неща, щях да остана и да участвам. Смятам, че обвинението не е справедливо”, допълни пред съда Жоашен.

В последната си дума той поиска, ако има доказателства по обвиненията към него, да му бъдат предявени. Не възрази срещу налагането на най-тежката мярка- задържане под стража. Налагането й съдия Петева мотивира както с легитимността на европейската заповед за арест, така и с опасността Жоашен да се укрие и по този начин да осуети изпълнението й.

„Безспорно е, че той е напуснал Франция, макар и да декларира, че е предприел пътуването, като ваканция или екскурзия, все пак има риск да напусне рамките на европейската общност и да се укрие, посочи още тя. Задържането му под стража по първата европейска заповед за арест не е пречка за такава мярка и по тази с обвинение за участие в тероризъм”, посочи съдия Петева.

Служебният защитник на Жоашен адвокат Ради Радев посочи, че той е съгласен доброволно да бъде екстрадиран по възможно най-бързия начин.

Вчера Хасковският окръжен съд определи задържане под стража за Жоашен и по друга европейска заповед за арест, издадена по сигнал на съпругата му, която го обвинява в опит за отвличане на 3-годишния им син и отвеждането му в Сирия с цел да бъде въведен в крайни ислямистки течения, чийто привърженик бил баща му Жоашен. Той приел исляма преди 10-15 години, а в последните станал привърженик на крайни течения, посочила съпругата му.

Жоашен бе задържан в 3.30 ч. в новогодишната нощ на ГКПП Капитан Андреево в автобус, който пътувал по линията Париж-Истанбул.

Двене производства няма да бъдат обединени и продължават да се разглеждат паралелно. Жоашен ще остане в хасковския арест, докато не приключи делото по същество и по втората европейска заповед за арест, уточни прокурор Дарина Славова.