Бизнесът и правителството ще обсъдят мерките за икономически растеж и приоритетите на управляващите на форум, организиран от Американската търговска камара. Очаква се на срещата, освен премиерът Пламен Орешарски, да присъстват социалният министър Хасан Адемов и министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева.

Това е първата официална среща на представители на кабинета с бизнес организации, като от Американската търговска камара отчитат сериозен интерес от страна на фирмите към срещата.

Многократно и премиерът Орешарски, и ресорните икономически министри са подчертавали, че тази година се очаква умерен растеж на икономиката ни, а основна цел на управляващите е да подобрят бизнес средата. Въпреки това по част от мерките няма разбирателство между бизнес, синдикати и управляващи. Пример за това е инкриминирането на осигурителните вноски, което е една от предстоящите промени в Наказателния кодекс.

Друг текст, който предизвика острата реакция на част от бизнеса още миналата година, бе въвеждането на таксата върху приходите от вятърните- и соларните централи.

Сред очакваните теми са също така и инвестиционната програма на кабинета от 500 млн. лева, по която ще могат да кандидатстват министерства и общини; новите европейски програми, мерките за привличане на инвеститори у нас, за увеличаване на доходите и стимулирането на потреблението и пенсионната реформа.