Бившият служител на американското посолство в България Грегъри Хюстън, който е бил аташе по въпросите на сигурността, е заподозрян в продажбата на визи и връзки с организираната престъпност. Вместо да бъде разследван обаче, той е получил възможността да се оттегли от поста.

Разкритията са публикувани от разследващия журналист Джеф Стайн в сп. “Нюзуик”. Той се позовава на вътрешен доклад на Държавния департамент, в който се изказват подозрения, че Хюстън е бил в сътрудничество с мафията в София и издаването на над 400 препоръки за визи”.

Според самия Хюстън, по време на работата си в София от 2006 г. до 2009 г., той никога не е получавал пари или други облаги от българи.

Журналистът стига до “софийския период” на Грегъри Хюстън заради съмнителни обстоятелства, свързани със следващото му местонахождение – в Хуарес, Мексико, където е старши представител на бюрото за дипломатическа сигурност. През март 2010 г. в Хуарес при обстрел срещу колите им са убити мексиканката Лесли Енрикес, която работи за американското консулство, както и съпругът на друга мексиканка, работеща за местното консулството на САЩ.

Според високопоставен служител на мексиканската полиция, убиец от местен наркокартел е признал за покушението и казал, че то е заради издадени визи на конкурентна наркоструктура. Американските официални лица отричат това.

Дейвид Фарингтън, агентът от бюрото за дипломатическа сигурност, разследвал нападението, е раздразнен от притеснителни въпроси по темата, пише Джеф Стайн. Фарингтън има причини да подозира колегата си Грег Хюстън, че умишлено не е предупредил американска служителка от консулството на САЩ в Мексико, че тя е набелязана като мишена от наркорател.

“Нямам причини да вярвам, че те са смятали, че вършат нещо лошо”, казва Фарнингтън за Енрикес и другата жертва на нападението в кратко интервю за “Нюзуик”.

Той обаче скоро разбрал, че Хюстън, който по това време е старшият представител на бюрото по дипломатическа сигурност в Хуарес, е разпитвал в консулството за наети местни служители като Енрикес и една от другите жертви на покушението. Фарингтън се чудел защо. Той станал още по-подозрителен, когато научил, че Хюстън е затънал в сериозни проблеми по време на предишния си мандат в американското посолство в София.

Разследващите от инспектората на Държавния департамент казват, че Хюстън е бил заподозрян за продажба на визи, но му е било разрешено да се пенсионира, вместо да бъде разследван. Проектът на доклада, с който “Нюзуик” разполага, посочва: “Други обвинения включват връзки с мафията в София, над 400 издадени препоръки за визи и злоупотреба с бронирани коли”.

Стив Суановски, който е ръководил разследването на Хюстън в София, през юли 2011г. пише на Фарингтън: “Общо взето, действията на Хюстън в България надхвърлят всичко, което можете да си представите”.

Хюстън, с когото авторът на статията се е свързал по телефона тази седмица, гневно е отхвърлил всички обвинения и е казал, че няма нищо общо с убийствата в Хуарес, че не е събирал информация за който и да е нает в консулството местен служител, още по-малко пък е дал имената им на наркокартел. Освен това казал, че в деня на нападението си е взел еднодневен отпуск и пътувал до Монтерей, Мексико, което Суанковски и друг агент са се опитали да му вменят като отклоняване от задълженията, но не успели.

За пребиваването си в България Хюстън казва, че е бил разпитван за препоръките, които издавал за визи между 2006 и 2009 г., но никога не е вземал пари за услуги и тези 400 визи “не са нещо необичайно за хора от бившите съветски страни”.

Той отклонява други въпроси за дейността си в България, защото вече бил уморен от разпити. През декември 2010 г. той е поискал да се пенсионира след 16-годишна кариера. “Пенсионирах се, за да спра нонсенса”, казва Хюстън, но признава, че обвиненията са продължили да го преследват и са му попречили да си намери работа, изискваща достъп до класифицирана информация.

Фарингтън е бил отстранен от разследването на събитията в Хуарес преди да стигне до по-категорични заключения. Отнети са му служебната карта и оръжието, намалена е заплатата му и му е наредено да мине през психотест. Той обаче продължил да се интересува от случая дълго след като той е поет от ФБР, Министерството на правосъдието на САЩ и Специалните части за борба с тероризма.

През август 2012 г. Фарингтън пише на водещия прокурор по делото, че е абсолютно убеден, че Хюстън е предал на наркомафията две имена, едното от които е на застреляната Енрикес. Суановски твърди сега, че администрацията е потулила случая и ги е разкарала то него, “защото отворих врата, а те не искаха да разберат какво се крие зад нея”.

Авторът на статията в “Нюзуик” Джеф Стайн нашумя преди няколко години в България заради публикации във влиятелното вашингтонско издание “Конгрешънъл куотърли” (CQ), в които твърдеше, че поверително разследване за оценка на риска в страната, поръчано от частна швейцарска банка в средата на миналото десетилетие, представя Бойко Борисов като “бизнес партньор и бивш съратник на някои от най-големите мафиоти в България”. “Американското партньорство с 48-годишния Бойко Борисов (…) е последният пример за политическата търговия, която се води от администрацията на (президента Джордж) Буш в борбата с тероризма и която слага Пентагона, ЦРУ и ФБР в едно легло с някои от най-корумпираните и престъпни лидери”, се казваше в статията от март 2007 г.

Тогавашният министър на вътрешните работи от правителството на Станишев Румен Петков опроверга твърденията в CQ, а Борисов заяви, че материалът е поръчан от БСП и десни политици с цел да навреди на партията му ГЕРБ. Той обаче не се реши да съди списанието, а след това скандалът бе забравен и две години по-късно Борисов стана министър-председател, след като партията му спечели изборите през 2009 г.