„Нито е ясно кога точно е извършено бягството, нито е ясно как точно и откъде бегълците са напуснали района на охраняемата зона. Очевидно е, че става дума за съществени пропуски в охраната, които пречат или не дават основание да се отговори на тези въпроси”. Това заяви за предаването „Събуди се” по Нова телевизия бившият шеф на затворите генерал Петър Василев, по повод бягството на трима затворници.

Той обяви, че никой не е видял нито да влизат затворниците в автомобил, нито да излизат от автомобила. А самият автомобил е бил регистриран при влизането, което е станало в 17 часа.

„Проверката ни убеждава, че автомобила не е част от автопарка на МВР и на другите ведомства, които разполагат с автомобили със специален режим на движение – със сини лампи, сирени и т.н. Ами като не е от автопарка, нали има номера. Защо проверката не е установила кой е собственикът?”, запита се той.

По думите му проверката не е установила съществени неща – автомобилът е бил извън зоната за видеонаблюдение, но той е бил под служебните кабинети на служителите от Главната дирекция и на Софийския затвор. „Все някой ще му направи впечатление кой влиза вътре”, поясни генерал Василев.

Бившият шеф на затворите препоръчва като допълнение към мерките да се извърши атестиране на служителите, от което да се прецени на колко хора от системата може да се разчита за действия при всякаква ситуация, колко трябва да бъдат обучени допълнително. „Знам, че синдикатите силно ще се възпротивят на идеята за атестация, защото в нея те виждат намерение за чистка”, добави той.