“Българският енергиен холдинг” (БЕХ) е изкупил нова порция дълг на столичното парно към “Булгаргаз” за 128 млн. лв., с което общите борчове на общинската “Топлофикация-София” са станали 550 млн. лв. Това съобщиха от държавния холдинг в сряда.

БЕХ уточнява, че е бил принуден да предприеме тази мярка, тъй като обществото трябва да получава услугата топлоснабдяване, за която е необходим газ, а имало бездействие и липса на каквото и да било предложение за разплащане на дължимите от общинското дружество пари.

Столичната община, като едноличен собственик на “Топлофикация-София“, не е отправяла никакви конструктивни предложения за погасяване на дълговете на дружеството към “Булгаргаз“, допълва се в съобщението на БЕХ.

От Столичната община предишния ден заявиха, че държавата не им предлага конструктивно решение, тъй като не бил уточнен точният размер на газовия дълг на парното – какви са главницата, лихвите и дали има отпаднали по давност плащания. Освен това предложенията на Министерството на икономиката и енергетиката София да тегли половинмилиарден заем, за да си плати топлофикационното дружество дълга, били абсурдни. Това би свалило кредитния рейтинг на общината, би блокирало всички нейни инвестиционни проекти и би довело до рязко увеличение на данъците на софиянци, обяви във вторник председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков.