Правителството на германския канцлер Ангела Меркел одобри в сряда мерки за затягане на законодателството за даване на убежище, които предвиждат ограничаване на възможността бежанци да се събират със семействата си, както и ускорена обработка на молбите за убежище на новопристигащите, предаде ДПА.

Законопроектът предвижда създаване на специални приемни центрове на границата, където молбите за убежище на хора от страни, смятани за безопасни, ще се обработват бързо и кандидатите ще бъдат връщани в родината им.

Според текста бежанци, които не получават автоматично право на убежище, няма да могат да вземат семействата си в течение на две години с изключение на онези, които може да станат жертва на гонения, ако се върнат в родината си.

Ограниченията са част от поредица мерки на Меркел за затягане на германските закони за даване на убежище преди ключови избори в три провинции следващия месец. Допитванията дават основания да се прогнозира силно представяне на антиимигрантската партия “Алтернатива за Германия” на изборите в Баден Вюртемберг, Райнланд-Пфалц и Саксония-Анхалт.

Германия разшири списъка на страните, смятани за безопасни и чиито граждани като цяло не са подложени на гонения, на нехуманно или унизително отношение. Такива са според Берлин държавите от Европейския съюз, Босна и Херцеговина, Гана, Македония, Сенегал и Сърбия. Към тях германското правителство добави днес Мароко, Алжир и Тунис.