След съгласуване на действията със следователи от Националната следствена служба, окръжния прокурор на Видин и наблюдаващия случая прокурор безпилотен самолет е направил снимки на терена. Взето е решение в района на инцидента да влезе специализиран екип, оборудван с бронирана техника, съобщават от пресцентъра на МВР.

На мястото на инцидента са министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов, главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, директорът на ГД “Пожарна безопасност и защита на населението” Николай Николов. Създадена е необходимата организация за разузнаване на района, пише в съобщението.

Взето е решение в района на инцидента да влезе специализиран екип, оборудван с бронирана техника.

В Монтана е установен един от работниците, за когото се смяташе, че е бил на смяна в завода. Това обясни вътрешният министър Йордан Бакалов от мястото на инцидента. По думите му предстои да се уточнят точните количества възпламенили се взривни вещества. Той припомни, че на 15 септември на завода е било извършена проверка от служба КОС към МВР, при която са констатирани нарушения, свързани с неправилно съхранение на боеприпаси и занижен контрол при спазване на технологията на работа, издадени са актове и предписания.

От вчера психолози са в село Горни Лом и оказват помощ на роднините и близките на работниците, посочи главният секретар на МВР. Той уточни, че предстоят огледи и анализ на веществените доказателства за установяване точния брой на жертвите на инцидента. Към момента не са засечени признаци на живот в
района, който се наблюдава с термовизионни камери.

Светлозар Лазаров поясни, че първата стъпка, която ще бъде предприета след съгласуване с ангажираните институции, ще бъде въвеждането на специализирана техника на Министерството на отбраната.

Директорът на ГДПБЗН Николай Николов успокои жителите на село Горни Лом, че не съществува пряка опасност за населеното място както заради релефа на местността, така и заради начина на възникване на взрива. Все още обаче съществува риск от възникването на вторични взривове.