В продължение на един месец Николай Бареков се е укривал от призовкарите на Софийския районен съд, стана ясно в понеделник по време на съдебното заседание по делото за клевета и обида, което му бе заведено от Румен Петков (АБВ). Служителите на Софийския районен съд са опитвали неуморно да намерят лидера на “България без цензура” от 9 септември до 9 октомври.

Те пробвали всеки ден да му предадат призовката домашния му адрес, както и на адреса на неговата партия, но безуспешно. В някои дни се е налагало призовкарите да ходят дори по два пъти до партийния офис, защото служителите на Бареков им казвали, че шефът им ще дойде в някакъв час по-късно през деня. Той обаче така и не се появявал. Поради тази причина делото в понеделник не успя да започне и бе отложено за 22 декември.

Личното присъствие на Бареков по наказателното от частен характер не е необходимо, но той трябва да изпрати упълномощен защитник, който да го представлява. В понеделник Софийският районен съд успя единствено да изпрати запитване до ЦИК дали Николай Бареков се води още за избран за евродепутат и от какъв имунитет се ползва. Бареков обяви, че смята да остане евродепутат.

За поведението на лидера на “България без цензура” се разбра няколко дни, след като същото отношение към съда прояви Цветан Цветанов от ГЕРБ. През последните две седмици Софийският окръжен съд на три пъти отлага делото за клевета, което съдия Мирослава Тодорова заведе срещу Цветан Цветанов. Съмненията са, че бившият вътрешен министър се е опитвал да отлага делото, докато се закълне като депутат и придобие имунитет. Очакваният резултат е делото на съдия Тодорова да бъде прекратено по давност.

Поведението на Бареков обаче е по-странно, защото той вече се ползва с имунитет на евродепутат. Дори и да си беше получил призовката, съдът нямаше да започне разглеждането на делото по същество и щеше да го спре.

Румен Петков съди Николай Бареков за 100 000 лева заради публикация на 14 февруари във вестниците “Монитор” и “Телеграф”. Според двете издания Бареков е казал следните неща по адрес на Петков:

“Румен Петков рекетирал собственик на телевизия”, “Румен Петков притискал медиен бос” (бел. ред. става дума за Красимир Гергов), “Цинизъм е политическо леке като Румен Петков да става говорител на антимафията в България …, а лично той в периода 2005 – 2007 г. отне международния паспорт на Гергов, за да упражнява натиск върху него и новините”, “Публично се знае за Румен Петков, че е свързан с братя Галеви, че е дал паспорт на известния сръбски наркотрафикант Будимир Куйович”.

Петков счита за позорящи и определенията използвани от Бареков по негов адрес: “политическо леке”, “ковчежник”, “слуга на ДПС и олигархията”.

През миналата седмица Софийският районен съд оправда Николай Бареков по дело за обида, което му бе заведено от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Решението на съда предизвика множество коментари заради своите мотиви. Съдът реши, че Бареков не е обидил Борисов, наричайки го “тъп” в национален ефир, защото Борисов не бил гледал на живо предаването, а е чул за него от познати.