След като не успя да се класира при Европейската народна партия (ЕНП), Николай Бареков съобщи в сряда, че той и Ангел Джамбазки ще се присъединят към групата на консерваторите в Европейския парламент (ЕП). Лидерът на “България без цензура”, който е в Брюксел, е заявил пред БНР, че това е най-сериозната оферта към двамата до момента.
“Искаме заместник-председателско място в комисия в Европарламента, както и заместник-председателско място в групата на нашите нови партньори”, каза Бареков.

Групата на европейските консерватори и реформисти все още не е коментирала официално преговорите с двамата евродепутати, избрани от коалиция ББЦ – Николай Бареков и Ангел Джамбазки.

Бареков съобщи в сайта си, че е разговарял с “председателя на групата на Европейските консерватори и реформисти Мартин Каланан, Джефри ван Орден и Франк Барет”.
“Имаме съвпадение в най-голяма степен с тях. Съвпадаме си най-вече с това, че искаме силни национални правителства. Искаме Европа на ясните отговорности и ангажименти. Имаме една Европа, която върви към псевдофедерация и се харчат едни безумни средства на данъкоплатците. Нека да не мислим, че само в България имаме проблем с харченето на парите. Далеч по-голям е този проблем тук в Европа”, заяви Николай Бареков.

Бившият телевизионен водещ и колегата му от ВМРО ще бъдат вторите представители на родния политически живот след РЗС на Яне Янев, които влизат в тесни отношения с консерваторите и реформистите в ЕП. Партията на Янев, която ту уволняваше Бойко Борисов, ту го подкрепяше, въпреки че нямаше евродепутати, бе член на консервативното формирование.

Междувременно Николай Бареков съобщи в сайта си, че е предприел серия от срещи с партиите от Европейския парламент. Новината е илюстрирана с негова снимка със заместник-председателя на Европейската народна партия Марио Давид.

Миналата седмица, по повод твърдения на Бареков за преговори с ЕНП, от групата официално отрекоха да са водени такива. Димитър Абаджиев, който смени няколко партии преди да финишира при Бареков, обаче заяви, че към “България без цензура“ е отправена покана за водене на разговори за евентуално бъдещо сътрудничество, но фактически такива преговори все още не са водени.

Серията от преговори ще приключи със среща с представители на АЛДЕ, според сайта на ББЦ.