Американският президент Барак Обама обяви, че е разрешил нанасянето на въздушни удари срещу джихадистите на “Ислямска държава” в Северен Ирак и пускане на хуманитарна помощ с военни самолети за застрашените религиозни малцинства.

Целта е “да се предотврати потенциален геноцид”, предават световните информационни агенции в петък, цитирани от БТА.

САЩ ще предприемат въздушната офанзива, ако джихадистите напреднат към Ербил, столицата на автономния Иракски Кюрдистан, където има американски дипломати и военни съветници. По думите на американския държавен глава удари ще бъдат нанесени, “ако терористите застрашат наши служители или оборудване в която и да е точка на Ирак”.

“Разреших високоточни удари, ако е необходимо, за да се помогне на иракските сили, които се бият, за да защитят цивилните, които са в капан в планините без храна и вода. Можем да действаме отговорно и предпазливо, за да се предотврати потенциален геноцид”, обясни Обама.

Президентът на САЩ обаче увери, че няма да изпраща сухопътни войски в Ирак, две години и половина след изтеглянето на американските сили от страната. “Няма американско военно решение на кризата в Ирак”, обобщи Обама.

 

Преди ден в. “Ню Йорк таймс” съобщи, че САЩ вече са нанесли въздушни удари по позиции на “Ислямска държава” в Северен Ирак, позовавайки се на данни от кюрдски бойци. Впоследствие това твърдение бе отречено от Пентагона и от иракския постоянен представител в ООН.

Междувременно в четвъртък вечерта Елисейският дворец в Париж съобщи, че Франция също е готова да подпомогне въоръжените сили в автономния Иракски Кюрдистан. Президентът Франсоа Оланд е разговарял по телефона с кюрдския регионален президент Масуд Барзани и двамата са се споразумели за сътрудничество.

В съобщението на френското президентство се посочва, че става дума за сътрудничество, което да попречи на “офанзивата на “Ислямската държава” в Североизточен Ирак”.