Банките ще променят имената на таксите или ще вдигнат лихвите по кредитите в края на юли. Това са двата варианта, които се обмислят в родните трезори, за да бъдат заобиколени приетите вече промени в Закона за потребителския кредит.

След 23 юли банките вече няма да имат право да налагат такси и комисиони за усвояване и управление на кредита. „Всяка финансова институция ще реши в следващите три месеца сама какво ще избере. Със сигурност ще има случаи, в които таксите ще влязат в цената на кредита по някакъв начин”, обясни пред „Преса” директорът на Банка ДСК Виолина Маринова.

Според нейни колеги включването на допълнителните разходи по кредита в цената на продукта е най-вероятният вариант, на който трезорите ще се спрат. Така е възможно лихвеният процент да бъде увеличен, но в договора за кредита няма да има такси. На практика общата сума, която ще плащат клиентите, ще остане непроменена.

Председателят на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян обясни, че има и друга хипотеза за преодоляване на законовите промени. Забранените такси могат да бъдат заместени с други с нови имена. Съществува и вероятност някои банки в опит да примамят клиенти да премахнат първоначално таксите и комисионите, а след това постепенно да наваксват. За да се види какъв ефект върху пазара ще имат новите правила, трябва да минат три-четири месеца.

„Въпросът обаче е, че хората са необразовани. Дори и да им напишем с шрифт 12 пункта формули за формиране на цената на кредита, те пак няма да разберат за какво говорим: През 2008 г. никой не се интересуваше какви са таксите и лихвите. Хората имаха работа и дори се твърдеше, че банките трябва да спрат да кредитират. Сега лихвите са по-ниски отпреди началото на кризата, но трябвало да се защитят потребителите”, коментира банкерът.