Адвокатът на задържания при акцията на ДАНС в Пазарджик Ахмед Муса Ахмед предупреди, че името на Муса се преекспонира в публичното пространство, и заяви, че в страната няма почва за разпространение на радикален ислям.

“Името му (на Ахмед Муса Ахмед – бел. ред.) се преекспонира и има опасност той да се превърне в мъченик, какъвто не е”, заяви адвокат Хари Харалампиев в четвъртък пред БНТ.

Имамът на джамията в пазарджишкия ромски квартал “Изток” Ахмед Муса Ахмед е обвинен за разпространяване на идеите на “Ислямска държава”. Той вече бе осъден на първа инстанция за разпространяване на радикален ислям. Според разследващите с проповедите си в Пловдив, Пазарджик, Асеновград и Харманли имамът е проповядвал идеите на терористичната организация и е призовавал хората да са готови да се бият на нейна страна.

При масираната спецакция във вторник са иззети компютри, книги, открити са множество снимки с логото на ислямистите, както и клипове, проповядващи джихад.

Адвокат Харалампиев смята, че случилото се в Пазарджик не е в състояние да предизвика безредици, и попита какво като се твърди, че задържаните са салафити – термин, който от прокуратурата изтъкнаха на вчерашната пресконференция във връзка със специализираната операция. Салафизмът е неортодоксално разклонение на исляма, а целта му е да се възстанови чистотата на религията и тя да се върне към корените си, обясни защитникът на Ахмед Муса.

Харалампиев определи като произволно твърдението на зам. – главния прокурор Борислав Сарафов, че в проповедите си Ахмед Муса възхвалява “Ислямска държава”.

Относно твърденията за иззети материали, които пропагандират джихад, адвокатът заяви, че случаят е въпрос на тълкуване. По думите му според българския тълковен речник джихад означава свещена война, но в чистия му вид терминът означава “мирен поход”. “Тук е въпрос на интерпретация на думите”, смята Харалампиев.

“Всички експерти, хора от службите, арабисти, са категорични, че в България няма почва за радикален ислям. Според мен всичко е мирно и тихо. Нашата държава не е разграден двор, тя се справя отлично с всички проблеми”, заяви още адвокатът.

Междувременно Главното мюфтийство съобщи, че служители-имами, имащи трудови правоотношения с Мюсюлманско изповедание, не са арестувани или подведени под отговорност в следствие на акцията на ДАНС на 25 ноември.

Главното мюфтийство припомня, че в нарочна декларация остро осъжда дейността на т.нар. Ислямска държава и апелира към българските граждани, изповядващи исляма, да не се отзовават на призивите за джихад и създаването на халифат. “Те са несъстоятелни, тъй като самопровъзгласилите се за това нямат тази компетенция, посочват от мюфтийството”.

В позицията се посочва, че Главното мюфтийство вярва във върховенството на закона и смята, че всеки, който го престъпва вследствие на своите персонални амбиции трябва да понесе отговорност. Също така апелира към органите за сигурност, изпълнявайки своите задължения, да не допускат вменяването на вина и страх у невинни граждани в следствие на създалата се обстановка.