Зам.-главният прокурор Ася Петрова поема ръководството на Върховната административна прокуратура, реши в четвъртък Висшият съдебен съвет (ВСС) по предложение на главния прокурор Сотир Цацаров.

Тя ще заеме поста на мястото на Камен Михов, който бе определен от правителството за национален член на Евроюст през януари. Съставът на Евроюст включва по един национален член, командирован от всяка държава-членка, който има един заместник и помощник.

 

Това означава, че Петрова ще освободи досегашния си ресор – разследванията срещу организираната престъпност. Кой ще го поеме обаче, засега от държавното обвинение не уточняват.

Петрова е известна с близките си отношения с зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, докато той бе вътрешен министър. След минаването му в опозицията обаче, медийният комфорт, на който тя се радваше в изданията, свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски, рязко приключи.

Стигна се дотам, че Петрова бе атакувана със серия публикации във в. “Телеграф” и други издания от групата, цитиращи анонимни прокурори, които твърдяха, че тя ги е притискала да не работят ефективно по разследването за нераглементирано мобилно подслушване в МВР, по което за неупражнен контрол бе обвинен Цветанов.

Докато изданията на Пеевски и майка му Ирена Кръстева услужливо подкрепяха управлението на ГЕРБ, Ася Петрова също се радваше на добро отношение. Техните медии не обърнаха никакво внимание на информацията, че Петрова живее във ведомствено жилище, отпуснато й от МВР, което бе съобщено първо от сайта “Съдебни репортажи”. Темата обаче стана привлекателна за медиите на Пеевски, след като те минаха в опозиция на ГЕРБ. Оттогава не спират да се възмущават, че Ася Петрова плаща твърде нисък наем за въпросното жилище.

Зам.-главният прокурор даде няколко пространни телевизионни интервюта, в които опроверга твърденията, че се опитва да разпъне “чадър” над Цветанов, тъй като делото срещу него не е част от нейния ресор. Петрова отговаря за разследванията срещу организираната престъпност.

Въпреки това, малко след началото на масираната кампания на “Нова българска медийна група” срещу нея, главният прокурор Цацаров обяви, че я командирова обратно в Шумен (преди да бъде повишена тя ръководеше местната Окръжната прокуратура – бел. ред.) под предлог, че трябва да си довърши делото “Килърите”, което преди дни завърши и на втора инстанция с осъдителни присъди. Командироването й стана само 3 дни, след като Пеевски скандално бе избран за шеф на ДАНС.

За последно Петрова влезе в обсега на общественото внимание, след като даде интервю за в. “Труд”, в което обвини члена на ВСС и бивш зам.-главен прокурор Камен Ситнилски, че ѝ вдигнал скандал заради делото “Килърите” и конкретно заради ареста на Георги Вълев.

“На висок и укорителен тон и по недопустим за мен начин ме попита кой ми е “разрешил?!” да разпореждам действия по задържането на Георги Вълев и защо не съм го уведомила за това?! Каза ми също така, че не е съгласен с моята позиция като наблюдаващ прокурор по делото за предстоящото привличане на Вълев като обвиняем”, обясни Ася Петрова в края на миналата година.

Само ден по-късно ВСС го отстрани от състава си по скандален начин, след като 16 членове на съвета подкрепиха предложението за дисциплинарното му отстраняване при необходими 17 гласа. Други петима бяха “против”, а трима гласуваха “въздържал се”. Твърденията на Петрова пък станаха повод съветът да образува втора дисциплинарка срещу Ситнилски, която обаче наскоро бе спряна заради заведеното от него дело във Върховния административен съд (ВАС).

В края на май ВАС отмени отмени на първа инстанция уволнението му, приемайки, че ВСС не може да уволни свой член с по-малко от 17 гласа в полза на това решение. Дисциплинарката, по която Ситнилски бе изхвърлен от съвета пък бе върната от съда за продължаване на разглеждането. В момента делото е висящо пред петчленен състав на ВАС.