Един от видните представители на Патриотичния фронт (ПФ) – архонт Слави Бинев, чийто бизнес преди влизането му в политиката като евродепутат от “Атака” през 2007 г., е свързан с основаването на чалга-клуба БИАД и спорния спортен клуб “Дескрим”, бе избран за председател на парламентарната комисия по култура и медии. Той искаше да оглави комисията по еврофондовете, но в крайна сметка стана неин зам.-председател, а титуляр е Светлин Танчев от партията на Николай Бареков, прекръстила се в парламента на БДЦ.

В четвъртък Народното събрание успя да определи ръководството и членовете на 12 от 22-те предвидени постоянни комисии. Сформирането на останалите се отложи заради кавги в БСП кои депутати в кои комисии да членуват.

От съставените до момента ГЕРБ оглави 5 комисии, Реформаторският блок – 3, ДПС, Патриотичният фронт и БДЦ – по една комисия.

Слави Бинев – креативност без граници

Освен реализиран спортист, бизнесмен и политик, настоящият депутат от Патриотичния фронт Слави Бинев, който оглави комисията по култура и медии, се изявява с нестандартни творчески идеи. Като тази през 2011 г., когато в качеството си на евродепутат от “Атака” обедини в единна честитка и единен поздравителен адрес трите мартенски празника – 1 март (Баба Марта), 3 март (Ден на Освобождението и национален празник на България) и 8 март (Ден на жената).

 

Още…

Битка за комисии в БСП

Разногласия сред социалистите избухнаха заради шефския пост на икономическата комисия. Групата се събра на извънредно заседание, което да избере с таен вот представителите си в парламентарните комисии, тъй като първоначалните заявки са били повече от постовете, които БСП получава.

Най-бурни са били споровете дали бизнесменът Петър Кънев да оглави икономическата комисия, каквото е било предложението на председателя на БСП Михаил Миков, който посочил като плюс за кандидатурата факта, че Кънев не е партийна фигура. Голяма част от червените депутати обаче възразили с мотива, че Румен Гечев е изнесъл на гърба си цялата кампания по икономически теми и затова той трябва да получи председателството. Мая Манолова е номинирала Гечев за този пост, но гласуването в групата в крайна сметка е спечелил Кънев- 17 срещу 14 гласа.

Бившият министър на отбраната Ангел Найденов, който е смятан за част от вътрешнопартийната опозиция около Мая Манолова, отпадна от комисията по външна политика. Той не е успял да се справи с конкуренцията на Янаки Стоилов, Валери Жаблянов и Кристиан Вигенин. Найденов обаче сам е отказал да бъде зам.-председател на комисията по отбраната и ще е неин редови член.

В комисията по енергетиката също е имало 4 -ма кандидати за 3 места. След гласуването е отпаднал Васил Антонов и остават Таско Ерменков, Драгомир Стойнев и Жельо Бойчев.

Цветанов ще е член на комисията за СРС и службите

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов, осъден на първа инстанция на четири години затвор за злоупотреба със СРС, ще бъде член на комисията за контрол над службите и специалните разузнавателни средства в новия парламент.

За председател на тази комисия бе избран друг депутат от ГЕРБ – Димитър Лазаров, а сред заместниците му ще е съпартиецът му Пламен Нунев. ГЕРБ имат общо 7 депутати в 20 – членната комисия, която по традиция заседава при закрити врата. При приемането на правилника управляващите не се съгласиха в нея да участват по равен брой депутати от всички групи, каквато практика имаше.

Шефът на парламентарната култура и неговото минало

Особено странно е решението Слави Бинев да ръководи културата и медиите. След като стана евродепутат от “Атака”, той скъса с партията на Волен Сидеров, която междувременно го бе издигнала за кмет срещу Бойко Борисов, а през 2012 г. учреди Консервативна партия “Движение на Успеха”, която стана част от основаното пак от Бинев движение ГОРД. Бинев е член на НФСБ, като на изборите за европейски парламент през май 2014 е втори в листата им, но не е избран за евродепутат.

Малко преди да влезе в Европарламента в началото на 2007г., Бинев бе обявен за архонт от старозагорския митрополит Галактион на церемония в Рим и това предизвика скандал в Българската православна църква, дори дипломатически реакции, а Светият синод отказа да признае титлата. Това не пречи на Бинев да се представя с нея и да я използва като аргумент за срещите и участията си в редица международни религиозни форуми.

Преди да влезе в политиката, името му бе свързвано предимно с погрома в основания от него спортен клуб “Дескрим” в началото на 90-те, както и с популярния в миналото чалга -клуб БИАД, чийто собственик е Бинев.

От началото на 90-те години до 2006 г. Бинев е един от основните акционери в “R–System Holding” АД, в който влизат повече от 100 дружества, които инвестират в развлекателния бизнес, охранителни компании, в строителство.

Създател е на Асоциация “Защита”, която официално беше учредена със заявката да се противопостави на охранителните фирми на борците. През ноември 1993 г. група от няколко човека нахлуват в двора на спортния комплекс “Дескрим” в София, нает тогава от Бинев и след побой го отвличат, след което го изхвърлят на Околовръстното. Сред обвиняемите при образуваното по случая следствено дело тогава са Димитър Джамов, Красимир Маринов (Големия Маргин), Дмитрий Минев (Димата Руснака – убит през 2005г.) и Пело Стоев

Бинев е съдружник и в “М.И.Г. Групп” АД, която стопанисваше няколко заведения в София, сред които “Библиотеката”, “Дали” и най-популярно – БИАД. Именно там през 2001 г. шефът на “ВАИ холдинг” (компанията наследник на ВИС) Георги Илиев (убит през 2005 г.) удря Бинев в главата, защото охраната на заведението не го пуска да влезе вътре. Илиев беше оправдан в заведеното след това дело, но Бинев поде мащабна ПР кампания срещу висаджията.

Ръководства на избраните до момента парламентарни комисии :

1. Комисия по правни въпроси – председател Данаил Кирилов (ГЕРБ), зам.-председатели Десислава Атанасова (ГЕРБ), Мая Манолова (БСП) и Четин Казак (ДПС)
2. Комисия по регионолна политика – председател Найден Зеленогорски (РБ) и зам.-председатели Николай Нанков (ГЕРБ), зам.-председател Дора Янкова, Мартин Иванов (БДЦ)
3. Комисия по земеделието и храните – председател Румен Христов (РБ), зам.-председатели Цвета Караянчева (ГЕРБ), Светлана Бъчварова (БСП), Ферихан Ахмедова (ДПС) и Иван Станков (АБВ)
4. Комисия по труда, социалната и демографската политика – председател Хасан Адемов (ДПС), зам.-председатели Светлана Ангелова (ГЕРБ), Георги Гьоков (БСП), Радан Кънев (РБ), Десислав Чуколов
(“Атака”)
5. Комисия по въпросите на децата младежта и спорта – Борислав Борисов (АБВ), зам.-председател Иван Чолаков (ГЕРБ),
6. Комисия по здравеопазване – председател Стоян Тонев (ГЕРБ), зам.-председатели Даниела Дариткова (ГЕРБ), Емил Райнов (БСП), Красимира Ковачка (БДЦ)
7. Комисия по околната среда и водите – председател Станислав Иванов (ГЕРБ), зам.-председатели Свилен Иванов (ГЕРБ), Джевдет Чакъров (ДПС), Борис Ячев (ПФ)
8. Комисия по културата и медиите – председател Слави Бинев (ПФ), зам.-председатели Красимира Анастасова (ГЕРБ), Борислав Миланов (РБ), Петър Кадиев (АБВ)
9. Комисия за контрол над службите за сигурност – председател Димитър Лазаров (ГЕРБ), зам.-председатели Пламен Нунев (ГЕРБ), Димитър Дъбов (БСП), Валентин Касабов (ПФ)
10. Комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения – председател Гроздан Караджов (РБ), зам.-председатели Иван Вълков (ГЕРБ), Камен Костадинов (ДПС), Петър Петров (БДЦ)
11. Комисия по вероизповеданията и правата на човека – председател Красимир Велчев (ГЕРБ), зам.-председател Евгения Алексиева (ГЕРБ), Тунчер Кърджалиев (ДПС)
12. Комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондове – председател Светлин Танчев (БДЦ), зам.-председатели Силвия Хубенова (ГЕРБ), Иван Иванов (БСП), Слави Бинев (ПФ).