Собственикът на верига аптеки и политик Веселин Марешки е обвинен за рекет и причиняване на лека телесна повреда на общински съветник длъжностно лице, съобщиха във вторник от прокуратурата. Той е оставен на свобода срещу гаранция от 100 000 лева.

Заради тежкото обвинение за рекет варненският бизнесмен е заплашен със затвор от 5 до 15 години затвор, глоба от 5000 до 10 000 лв. и конфискация на до половината имущество.

Варненската окръжна прокуратура го е обвинила, че от 3-и до 16-и октомври тази година той е принуждавал собственик на пицария във Варна да му плаща всеки месец по 10 000 лв. По данни на държавното обвинение Марешки го е заплашил с увреждане на имущество му и физическа саморазправа.

Бившият общински съветник и кандидат-кмет на Варна е ударил местния общински съветник Костадин Костадинов заради семеен спор, от който нито един от двамата не е пряко засегнат. Спорът е свързан с пицарията “Ред ход”, която се намира в сграда, собственост на бившите съпрузи Тони Димитров и Красимира Колева.

След развода им пицарията е дадена под наем на Асен Миланов. Именно той е подал жалба, че е изнудван от Марешки. Аптечният бос е собственик на земята под сградата, в която е пицарията. Той е бил помолен за съдействие от Красимира Колева, която му обяснила, че управителят на пицарията не си плаща наема за помещението.

Марешки се обърнал към Миланов, но не само да му иска този наем, но на свой ред поискал да му се плаща за терасата към пицарията.

Собственикът на заведението отказал да плаща на Марешки и подал жалба за изнудване. Марешки му казал, че ще затвори пицарията и извикал работници да демонтират тентата на терасата.

“Претендираше, че е собственик на заведението, впоследствие каза, че имал нотариален акт само за терасата, пък всъщност се оказа, че няма почти нищо”, разказа наемателят на заведението Асен Миланов след избухването на скандала.

Разправията станала неуправлявама, когато Красимира Колева поискала да бъде спрян токът в заведението, което и станало, но скоро се оказало, че основание за това няма. Когато екип на “Енерго про” дошъл да пусне наново електричеството, се стигнало до физически сблъсък между Марешки и общинаря Костадин Костадинов, когото наемателят Миланов повикал за съдействие.

Аптечният бос и общинарят са стари политически противници – двамата бяха конкуренти в изборите за кмет на Варна през 2011 година.