Военният министър обяви, че е “разочарован” от маршируването по време на военния парад за шести май, но защити авиацията, която не можа да вдигне самолетите заради лошите условия.

“Трудно мога да си представя, че това наистина може да бъде показано на парад по повод на празника на Българската армия. Давам си сметка, че имат много други задачи професионалните войници в момента, но ще направим всичко възможно да променим ситуацията. Общо взето незадоволителна оценка”, коментира Найденов представянето на военните по време на парада.

По думите му той е видял хора, които “дори не можеха да движат ръцете си, камо ли да маршируват в една стъпка и ритъм с основния строй”.

Найденов обаче отхвърли “иронията” към Военновъздушните сили заради решението им да не изпълнят плануваните полети над София.

Оценката на военния министър бе споделена и от офицерите от запаса, с които той се срещна във вторник.

Найденов отново заяви, че има пропаст, която непрекъснато се увеличава в технологично отношение, между българските въоръжени сили и партньорите от НАТО”.

Според него между 150 и 250 млн. лева годишно са само необходимите средства за превъоръжаване и модернизация. Те трябва да бъдат отпуснат целево от правителството, а не да са от бюджета на министерството.

“2.3 млрд. е стойността на програмата, която трябва да бъде реализирана за изграждане на целите за способности на въоръжените сили за периода до 2028 г. И това не е прищявка на някаква малка група политици и генерали, това е потребност на страната и потребност на българските въоръжени сили “, припомни Найденов.

Той обяви още планове за строителството на ведомствени детски градини, социални кухни и жилища и анонсира увеличение на сумите за наеми, които се изплащат на военните без жилища в гарнизоните.

Ангел Найденов “охлади” желанията на запасното войнство да бъде възстановен
Генералният щаб на армията и върната наборната казарма.