Актуализацията на бюджета на Здравната каса бе приета на първо четене в парламента. 184 гласуваха “за”, един депутат се се въздържа и нито един народен представител не гласува против. Въздържал се е депутат от Коалиция за България. От “Атака” не присъстваха в залата.

По-рано стана ясно, че от ДПС ще предложат редакция в актуализацията на парите за здраве. От парламентарната трибуна Тунджер Кърджалиев от Движението поиска от предвидените 225 млн. лв. 50 млн. лева да отидат за домашно лечение, а със 150 млн. лева да бъдат подпомогнати болниците. Той допълни, че трябва да се запази сумата от 25 млн. лева за онкоболните.

“Подозирайки притеснения само и единствено от протести в болниците и отчитайки събития и практика от минали години, предлаганото решение е изцяло ориентирано към удовлетворяване на болничните дефицити съвсем условно казано – 225 млн. лв. В същото време при прогнозиран дефицит от 96 млн. за лечение в доболничната сфера с лекарства, които ще стигнат до 15 септември по анализ на експерти, в тази посока няма нито едно предложение”, каза Кърджалиев. Затова между първо и второ четене той направи предложения за редакция, а именно: парите за болнично лечение да са 150 млн., за домашно лечение – 50 млн., а парите за лечение на онкоболни да останат 25 млн. лв. В номинално изражение няма да бъдат надхвърлени предвидените 225 млн. лв.

От своя страна Емил Райнов от Коалиция за България заяви по време на дебатите, че системата на здравеопазването трябва да се реформира, което няма да стане само с тази актуализация.