АБВ засега се обявява против смяната на Висшия съдебен съвет (ВСС), стана ясно от думите на заместник-председателя на партията Румен Петков в събота пред ”Нова телевизия”. В тази връзка той коментира, че политическите критики към ВСС са опит за ”наслагване на отрицание към българските институции”.

Засега оставката на ВСС се иска открито само от лидера на ДСБ Радан Кънев. Той настоя Народното събрание да излезе с позиция, с която да призове членовете на кадровия орган на Темида да напуснат доброволно постовете си.

През последния месец избухнаха скандалите със случайното разпределение на делото КТБ и т.нар. ”гнили ябълки”, оповестени от френския посланик Ксавие дьо Кабан. Наред с това процедурата за избор на председател на Върховния касационен съд периодично се скандализира от решенията на ВСС. АБВ обаче призовава да се даде шанс на кадровия орган на съдебната власт.

”Ако ние като политически партии гледаме на съдебната система като нещо, което трябва да продължи и да бъде управлявано ръчно с политически инструмент, ще направим фатална грешка”, каза Румен Петков. Той призова да започне дебатът по стратегията за съдебна реформа.

Румен Петков обясни, че ВСС предприема усилия да създаде нова система за случайното разпределение на делата. Той даде за пример спечелен през тази година от ВСС европейски проект, чрез който ще бъде създаден този софтуер. Проект наистина има, но неговото изпълнение е забавено с близо шест месеца.

Още преди година и половина ВСС получи категорични данни, че системата за случайното разпределение на делата може да се манипулира, без да остават следи, но не взе никакви мерки. При избухването на скандала с ”неслучайното” разпределение на делото ”КТБ” не потърси отговорност от ръководството на Софийския градски съд.

Румен Петков ясно показа, че не одобрява позициите на правосъдния министър Христо Иванов. Той дори призова ВСС да каже, че подозира министъра, че иска да направи системата за случайното разпределение на делата, която сам да контролира. Позицията на Христо Иванов бе, че ВСС не предприема никакви действия да направи сигурна система за случайното разпределение на дела. Поради тази причина правителството трябва да финансира изработването й, а след това да я подари на ВСС.

Румен Петков не обясни как така ВСС ще управлява подарената система, но едновременно с това контролът ще е в правосъдния министър.

Бившият вътрешен министър се опита да атакува Христо Иванов и заради критиките на френския посланик Ксавие дьо Кабан. Той настоя Министерството на правосъдието да направи проверка на случая ”Коиловци”, когато петима командоси на френските тайни служби се приземиха с парашути край българското село. Тя бяха набити от местните.

“Хайде нашият правосъден министър като иска правосъдие за всички да възложи този случаи, да настоява ВСС да вземе решение за проверка на случая в Коиловци, и тогава можем да си мислим, че правосъдният министър наистина иска да прави реформа в съдебната система”, призова Румен Петков.

Тук не се разбира за какво говори Петков. Правосъдното министерство няма никакви правомощия да разследва, нито да проверява действията на МВР. Институцията може да проверява синдици, съдебни изпълнители, съдии по вписванията, затворите, съдебна охрана и процедурите по осиновяване. Правомощия няма и ВСС, защото случаят ”Коиловци” въобще не стигна до съда. Не се разбира защо взорът на Румен Петков не се обърне към ДАНС, МВР и прокуратурата.

Критиките към Христо Иванов Румен Петков обясни със ”загриженост за нашето достойнство и за нашия институционализъм”.

Извън съдебно-криминално-шпионските теми Румен Петков обясни, че участието на АБВ в управлението вече дава добри резултати. „За следващата година в републиканския бюджет са заложени 90 млн. лв. повече за социални дейности, в това число 12 млн. лв. за майките, плюс 1 млрд. по социални програми, които ще отидат за най-бедните хора, плюс повече от 500 хиляди остатък. Това са в много голяма степен заслуги на АБВ, заслуги на вицепремиера Ивайло Калфин”, каза Петков.