АБВ планира консултации с останалите политически формации за конституционни промени в начина, по който се избира президентът и изискванията към претендентите за поста. това обяви лидерът на партията Георги Първанов, цитиран от пресцентъра си.

Партията ще настоява условията за избор на президент да се приравнят към тези за избор на депутати. Според Първанов, изискването е архаично и трябва да отпадне изискването кандидатът за държавен глава да е роден задължително в България и през последните пет години да е живял у нас.

“В ХХІ век подобно ограничение е безсмислено и няма място в българската конституция. Питаме ли се колко български граждани, живеещи по света, са потенциално потърпевши от тези ограничения? Това са интелигентни хора, които биха могли да дадат свежест в българската политика”, е заявил той. Според бившия президент, трябва да отпадне и изискването, според което, за да може да бъде избрана президентска двойка на първи тур, да са гласували 50 процента от избирателите.

Лидерът на АБВ за пореден път е разгърнал идеята за увеличаване правомощията на държавния глава, като например – пряко да инициира провеждане на референдум. Първанов смята, че тема на дискусия трябва да стане и начинът за преодоляване на президентското вето от парламента. В заключение той казва, че с това не се изчерпват и затварят елементите на конституционния дебат за усъвършенстване на президентския модел.

“Много по-важно е да окуражим гражданите да направят своя избор върху модела на реализирането на президентските правомощия”, е посочил Първанов.

Според него националният интерес изисква да се търсят начини за реализация на широк консенсус по президентската кандидатура много преди изборите. “Отдавна сме се опитвали да предизвикаме дебати по темата, но сме се сблъсквали с високомерието на една политическа централа. Отчаяната битка за запазване на монопола в лявото пространство ще е за сметка на българската политика като цяло, а не само в ляво”, е посочил Първанов.

Той е допълнил, че при липса на консенсус вляво АБВ е в готовност със свой кандидат. Що се отнася до възможността за подкрепа на други кандидати, АБВ няма да окаже такава, без подписано коалиционно споразумение.

Георги Първанов е поставил и няколко акцента за профила на следващия президент:

“Държавният глава трябва да бъде реален партньор, но и силен коректив на едно управление. Трябва ни държавен глава, който да може да направи прочит на съвременния български патриотизъм или национализъм. Президентът трябва да инициира, реализира резултати по идеята за националното помирение по историята, по миналото на държавата. Не бих искал в тази кампания да видим “алтернативи”, които търсят аргументи в евроскептицизма, ескалацията на напрежението на Русия, търсене на поводи за възраждането на стари конфликти със съседи”, е отбелязал той.