81 кандидат-депутати са работили за ДС

Общо 81 агенти или служители на бившата Държавна сигурност и разузнавателните служби към Българската народна армия се кандидатират за народни представили на предстоящите избори, съобщиха от Комисията по досиетата в четвъртък. Без изненада, най-многолюдно е ДС- присъствието в листите на БСП и ДПС, които обаче имат позитивно отношение към тези кадри.

Проблем обаче възникна с Реформаторския блок (РБ), "Да, България" и "Нова република", след като се оказа, че и в техните листи са попаднали макар и много малко на брой кадри на бившата Държавна сигурност. И трите формации се отрекоха категорично от тях и обявиха, че ще направят необходимото за оттеглянето им.

Проверени са общо 4060 души. Двама от установените сътрудници на ДС не са обявени, тъй като са вербувани преди да навършат пълнолетие и по закон сведенията за тях не се разгласяват.

Най-много са в листите на коалиция "БСП за България" – 16 души, на второ място е ДПС с 9 души. По осем са сътрудниците на ДС сред кандидатите за депутати на коалиция "Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО" и в "Движение за радикална промяна Българска пролет" на Велизар Енчев.

Петима са в листите на ГЕРБ, 4 са в коалиция "АБВ – Движение 21", а в листите на партия ВОЛЯ на Веселин Марешки – двама.

 

В коалицията на Христо Иванов "Да, България" става дума за двама кандидат-депутати, като единият - Николай Влаеско - дори е водач на листата в Русе и е областен координатор на формацията там. Другият обявен от комисията по досиетата е Иван Иванов, който е шести в листата в Благоевград.

От "Да, България" съобщиха , че и двамата кандидати са изключени от листите им в Русе и Благоевград. Единият от е от квотата на "Зелените", а другият, който е член на формацията на Христо Иванов, вече е изключен и от там, тъй като едно от уставните условия е да няма съпричастност към ДС.

"Още при учредяването си на 7 януари 2017 г. “Да, България!” посочи като недопустима за учредителите и членовете си принадлежността към структурите на ДС и Разузнавателното управление на Министерството на народната отбрана (РУМНО)", припомнят от партията на Христо Иванов.

"Нова република" вече обявиха, че ще изтеглят от листата си Минчо Минчев, който е регистриран на последно място в листата на "Нова република" в Търговище и е подписал декларация, че не е сътрудничил на службите.

Според формацията присъствието му в листата е "провокация".

От Реформаторския блок пък призоваха в рамките на следващите 24 часа обявените като сътрудници на ДС трима техни кандидати да се оттеглят от листите на коалицията.

Найден Зеленогорски припомни, че по закон агентите не могат да бъдат отстранени от листата от името на коалицията, независимо че са на неизбираеми места и не са водачи, но могат сами да се оттеглят.

На тазгодишните (2017) предсрочни избори ще се явят с 18 сътрудници на ДС или разузнавателните служби на БНА по-малко, показва статистиката при сравнение с предходните избори през 2014 г, съобщи специализирания сайт на журналиста Христо Христов desebg.com.

Тогава на парламентарни избори за 43-то Народно събрание (2014-2017) общо 99 кандидати за народни представители се оказаха с принадлежност към тоталитарните комунистически служби.

"БСП лява България” издигна 13 сътрудници, Патриотичен фронт (НФСБ и ВМРО) – 12 сътрудници, АБВ – 11 сътрудници, ДПС – 11 сътрудници, "България без цензура” – 9 сътрудници, "Партия на зелените” – 6 сътрудници, ГЕРБ – 5 сътрудници, "Атака” – 4 сътрудници, Реформаторския блок – 1 сътрудник.

Общо 12 народни представители с принадлежност към тоталитарните служби влязоха в 43-то Народно събрание.

Най-много сътрудници вкара ДПС – 4 депутати, следвано от ГЕРБ – 3 депутати, БСП – 2 депутати, Патриотичен фронт – 2 депутати и „Атака” – 1 депутат.