2000 са фирмите у нас с лиценз за поддръжка на асансьори

Извънредни масови проверки за техническата изправност на асансьорите в цялата страна започва Агенцията по метрология. Вчера жена загина на място, а друга е в болница с опасност за живота след пропадане с асансьор от 9-тия етаж на жилищен блок в София. Проверка на институциите установи, че причината за трагедията е некачествен ремонт на съоръжението, правен преди няколко години.

От Агенцията по метрология обясниха, че след вчерашния трагичен инцидент, са получили множество сигнали за неизправности, които ще бъдат приоритетно проверявани.

Оказва се, че кабината убиец е приет с две въжета. „Преди година се е наложило смяна на едно от въжетата. Асансьорът е прегледан. Има дневник, който показва кога за последно е извършен. Той е иззет от разследващите органи", заяви още Костов.

По думите му тяхната фирма поддържа 700 асансьора от 32 човека.

Председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор Стефан Цанков съобщи в предаването „Здравей, България" по Нова телевизия, че у нас има около 2000 фирми с лиценз за поддръжка на асансьори, а в Германия например са едва три.

„Цялото ни законодателство е насочено към осигуряване на заетост в тези 2 000 фирми, а не на безопасност", категоричен беше Цанков.

„Проблемът е, че когато има голямо предлагане, получаваме големи компромиси", каза Стефан Цанков. Според него не може една чистачка да получава 60 лева за почистване на вход, а фирмата, която поддържа асансьора, да получава 40 лева на месец.

„От 10 години коментираме само следствията, а не причините. Царят е гол. Причината за тези трагедии тръгва от инспектората на Министерството на икономиката, което 10 години покровителства една мафия, която държи да остане това статукво с опасните асансьори", каза от своя страна по Нова Илия Златанов от Българската асансьорна асоциация.

По думите му се стига до такива трагични инциденти, защото надзорните фирми нямат апаратура. „Такива асансьори с две въжета в България има над 10 000", каза той.

Според него хората от блока с падналия вчера асансьор, който е бил ремонтиран наскоро, са измамени и нищо не е сменено. „Не е направен качествен ремонт, защото всички са свързани", категоричен беше Златанов.

Янко Костов от фирма „Витоша лифт", която поддържа трагичния асансьор, коментира, че ремонтът на асансьора не е извършен от тяхната фирма, а от друга, с която домсъветът е сключил договор. „Разследващите органи ще се обърнат към нея, за да изяснят подробностите. Ние само поддържаме асансьора", обясни в „Здравей, България" Костов.