19 неизгодни договора откри прокуратурата в НЕК

Прокурори влязоха по "график" и в държавната "Национална електрическа компания" (НЕК) в сряда. След повече от осем часа престой в сградата на държавната компания те си тръгнаха с 19 договора за адвокатски услуги, сключвани с четири частни фирми, независимо че дружеството има собствен адвокатски отдел.

Водещият разследването прокурор Емилия Варадинова  съобщи на влизане в НЕК, че проверката е срещу неизвестен извършител за безстопанственост, а на тръгване стана ясно, че нанесената от договорите щета е за 1 млн. лв. Не бе посочено кои са фирмите, с които са сключени договорите и по времето на кой директор е станало това

Попитана дали сред документите има договори, свързани с проекта за изграждане на АЕЦ "Белене", по който НЕК бе осъдена от руската "Атомстройекспорт" да плати 1.117 млрд. лв, Варадинова нито отрече, нито потвърди. Тя посочи само, че сигналът за предполагаемите престъпления е дошъл от ДАНС.

Проверката бе анонсирана рано сутринта от говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова, която пред Нова Телевизия заяви, че "за днес (сряда) също сме предвидили следствени действия в една институция". "Уверявам ви, че действаме по график”, заяви тя, без да посочва изрично, че стана дума за НЕК.

“Разследваме безстопанственост по повод сключване на абсолютно неизгодни договори при наличие на собствен административен капацитет на съответната институция да извърши дейностите, за които иначе е платила доста пари на външни изпълнители”, каза Арнаудова.

По-късно Варадинова каза пред БНР, че предстои извършването на множество процесуално-следствени действия, след което ще бъде дадена и информация.

В последния месец обвиненията заради използвани външни консултантски, адвокатски и пиар услуги станаха любимите на прокуратурата. Тя търси наказателна отговорност за такива провинения от бивши директори на "Напоителни системи".  

Акцията в НЕК е поредната шумна прокурорска проверка след избухналия миналата седмица скандал заради срещата между главния прокурор Сотир Цацаров и бизнесмените Сашо Дончев и Георги Гергов. В края на миналата седмица бе заведено дело срещу увеличаването на цената на газа. В понеделник прокурори влязоха в Комисията за енергийно и водно регулиране за проверки от 2011 г. насам, заради компанията на Сашо Дончев "Овергаз", която подаде жалба в Европейската комисия срещу държавен монопол в енергетиката, който й пречи на бизнеса. Ден по-късно държавното обвинение подхвана Агенция "Пътна инфраструктура" по сигнал на европейската служба за борба със злоупотребите с евросредства ОЛАФ, а в сряда стана ясно, че се разследва фирмата на Георги Гергов "Пътища-Пловдив" заради злоупотреби при строителството на автомагистрала "Марица".

НЕК неведнъж е била проверявана от прокуратурата заради свои договори, но досега са повдигнати обвинения срещу двама от бившите директорите на компанията от времето на кабинета на Сергей Станишев заради злоупотреби покрай строежа на АЕЦ "Белене".

Бившият министър на енергетиката Теменужка Петкова, която ще поеме ресора и в новия кабинет на ГЕРБ, заяви, че лично тя няма никакви притеснения. "Нямам представа какво точно ще разследва прокуратурата, но изцяло в нейната компетентност е да направи проверка по всеки един сигнал, за който тя е сезирана. Това са правомощия за органите на прокуратурата да се проверят всички факти , всички обстоятелства", каза тя пред журналисти.

"Ние от БСП за България, държа ясно и категорично да кажа, ние подкрепяме всички действия на прокуратурата и считаме, че там където има злоупотреби те трябва да бъдат изнесени наяве и съответно отговорните хора да си понесат вината. Нямаме никакви притеснения от това, което се случва. Това е в правомощията на прокуратурата и така трябва да се действа", посочи и депутатът от БСП Драгомир Стойнев, който беше министър на икономиката и енергетиката в кабинета на Пламен Орешарски.