Цацаров прати прокурори в Добрич заради натиск над свидетели по “Суджук-гейт”

Прокурори от звеното "Антикорупция" и служители на Бюрото за защита на свидетели са изпратени в Добрич, за да водят разпити и да събират доказателства за натиск над свидетели по делото срещу депутата от ГЕРБ Живко Мартинов, станало популярно като "Суджук-гейт".

Това съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова във вторник, уточнявайки, че разследващите действат по разпореждане на Сотир Цацаров.

Ръководителят на държавното обвинение е изпратил общо десетима служители на Бюрото по защита на свидетелите, които освен че обезпечават извършването на процесуално-следствени действия, осигуряват и незабавна защита на всеки, който поиска.

"Помолихме главния прокурор и той разпореди Бюрото по защита да дойде тук заедно с прокурорите, тъй като имаше индикации за упражняване на натиск върху лицата, които подадоха сигнал, които разказаха пред наблюдаващия прокурор, че могат да им се случат неблагоприятни неща", заяви Арнаудова пред журналисти в Добрич.

По думите ѝ става въпрос за заплахи за лична саморазправа, както и за атака срещу бизнеса на някои свидетели, включително и чрез масирани проверки. Като пример, Арнаудова посочи заповед на директора на областната дирекция по храните за затваряне на местна пицария, която е била отменена от Административния съд в Добрич.

"Извън това, което стана най-публично известно, е изнудването на едно от разпитаните вече лица. Ние разследваме престъпления против правосъдието, против реда на държавното управление, против личността. В момента се събират доказателства за общо пет престъпления с помощта на Бюрото по защита на свидетелите", добави говорителят ан главния прокурор.

Попитана дали депутатът Мартинов вече е разпитан по делото, Арнаудова заяви, че той ще получи призовка, за да се яви в качеството на обвиняем в момента, в който бъдат събрани достатъчно доказателства.

Както е известно, миналия петък Сотир Цацаров поиска имунитета на народния избраник от ГЕРБ, след което даде специална пресконференция по случая. На нея главния прокурор съобщи, че Мартинов е разследван за няколко случая на принуда, опит за лично укривателство, изнудване и принуда на орган на власт. Сред потърпевшите от действията на депутата от 2012 г. досега са били бизнесмени от Добрич, висши полицейски служители и дори окръжният прокурор в града Пламен Николов.