Проектът на мажоритарната система “Марешки” е внесен в НС

  "Когато те питат внуците ти какво направи в живота си, трябва да можеш да разкажеш нещо добро, а не да кажеш: "аз бях политик, журналист или лекар измекяр. Може внучето си да излъжеш, ама като иде на училище и някой ще го попита "вярно ли е, че твоята баба или дядо е направил еди-какво-си". С това въведение, издаващо мащаба на историческата му значимост, лидерът на "Воля" Веселин Марешки резюмира законопроекта на партията си за въвеждане на мажоритарно гласуване.

Както е известно, миналата седмица парламентът отхвърли още на първо четене законопоректа на ГЕРБ за мажоритарен вот, а до две седмици социалистите ще предложат проекта си за смесена избирателна система.

"Воля" обаче ги изпревари с проектопромени в Изборния кодекс, които внесе в парламентарното деловодство на 21 юни. От думите на Марешки се разбра, че това може и да не е окончателната версия, тъй като в движение му хрумват "неща" и понеже "във "Воля" мислят бързо", те също могат да бъдат предложени по-нататък.

Ако неговият проект не бъде приет, Марешки се зарече групата му да гласува за всеки друг проект, който предвижда "някаква мажоритарност". "Ще гласуваме и за 50 на 50 и на 70 на 30", каза той.

Представянето на законопроекта на "Воля" стана в присъствието на внука на Тодор Живков – Тодор Славков, който на последните избори бе водач на партия "Напред, България", както и представители на различни граждански организации с най-различни искания, сред които гласуване "като с касов апарат". Марешки обаче отхвърли идеята с твърдението, че такива машини можели да се манипулират.

Законопроектът, представен схематично и обяснен като не особено сложен, предвижда промяна на изборната система от пропорционална на мажоритарна с провеждане на избор в два тура. От обяснението на Марешки обаче стана ясно, че в партията "все още се чудят дали да има втори тур".

Според проекта се запазват 31 многомандатни избирателни района, както е и сега.

Всяка партия може да издигна кандидати, чиито брой е не повече от два пъти броя на мандатите в съответния район. Така например ако във Варна има 15 мандата, партия ще може да издигне 30 мажоритарни номинации.

Всички кандидати са вписани в една обща бюлетина по азбучен ред според малкото им име. Избирателят има право да отбележи едно от тези имена. На втори тур отиват кандидатите с най-добри резултати, а колко ще са те, зависи от броя на мандатите в съответния район.

Например - ако в района има 5 мандата, на балотаж отиват първите 10 кандидати според резултатите от първи тур. След втория тур депутати стават първите 5 кандидата в този район в зависимост от получените от тях гласове.

Марешки обаче каза, че има възможност за избрани да се смятат и първите петима още от първи тур.

Още при представянето на проекта Марешки допусна корекция в него, подсетен от въпрос на журналист - вместо за един кандидат, избирателите да могат да гласуват за толкова мандата, колкото се полагат на района им. "Ами може – ние във "Воля" мислим бързо и сега като питате защо не – ако в Габрово има 4 мандата, може гражданите да глсуват за 4-ма мажоритарни депутати", каза Марешки, нанасяйки "устни поправки" във вече внесения проект.

От "Воля" признават, че бюлетината ще бъде много дълга, но изтъкват, че това е само преходна стъпка към въвеждане на електронно гласуване, когато този проблем ще отпадне. Като голямо предимство на своя проект те изтъкват факта, че от бюлетината ще отпаднат всички цифри - било като пореден номер на партията, било като пореден номер на кандидатите заради преференциалното гласуване. Така се ликвидира една голяма възможност за контролиран вот.

Според проекта на "Воля" при предсрочно прекратяване на пълномощията на народен представител, мястото му заема кандидатът, издигнат от същата партия или коалиция и получил най-много действителни гласове в многомандатния район.

В тази хипотеза не се взима предвид мажоритарния избор на гражданите, а волята на партийната централа – така, вместо депутатското място да бъде заето от следващия по гласове кандидат, то ще бъде гарантирано за представител на съответната партия. По този начин ще се избегне необходимостта от провеждане на частични избори при предсрочно прекратяване на пълномощията на народен представител - проблем който не бе решен в законопоректа на ГЕРБ.

А за да бъде по-прозрачен изборният процес, законопроектът на "Воля" предвижда инсталирането на видеокамери и пряко излъчване на гласуването във всяка секция. Директното предаване на случващото се в секциите ще може да се следи на страниците на съответната районна избирателна комисия. Предложенията не предвиждат конкретно техническо решение за обезпечаване на живото предаване на традиционно над 12 хил. секции, но пък вещае значително повишаване на Интернет покритието във всички райони на страната.

В заключение лидерът на "Воля" каза , че ако проектът им бъде приет, ще се стимулира изборът на личности и така в парламента, комисиите и министерствата нямало да влизат анонимници. "В момента всички комисии, комисийки (регулаторите – бел.авт) министерства са пълни с хора, които не познаваме, те първо са станали депутати, но с какви заслуги?", попита Марешки, чиято парламентарна група се състои от напълно непознати за публиката хора, попаднали в листите на "Воля" след като са заемали ръководни позиции в бизнеса му.