“Защо мълчим?”: Съюзът на съдиите осъди посланията на Цацаров, разделящи магистратите

В ново отворено писмо, озаглавено "Защо мълчим?", Съюзът на съдиите в България (ССБ) отхвърля посланията на главния прокурор Сотир Цацаров за изкуствено разделение на съдийската общност. Реакцията е по повод твърденията на Цацаров, че председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов и други магистрати с критична позиция към дейността му се занимават с политическа дейност.

"Главният прокурор в една правова държава не може да разпространява твърдения, че съдии не се занимават с правораздаване, а са политически или партийно ангажирани, без да се основава на решения на компетентни органи, с които такива, по своето същество нарушения, са установени по отношение на който и да било съдия", посочва ССБ.

Съюзът не може да приеме посланията на главния прокурор, "разделящи съдиите на такива, заслужаващи уважението му, и такива, които не попадат в тази група. Опитите за изкуствено разделяне на съдийската общност, както и между професионалните съсловия на съдии и прокурори са ясно разпознаваеми и не би следвало да разчитат на успех. Те в крайна сметка подкопават държавността и общественото доверие в съдебната система".

В писмото си ССБ заявяват: "Много пъти се е налагало ССБ да обяснява, че в една правова държава съдът е коректив за законността на действията на полицията и на другите органи на изпълнителната власт. Не мислехме, че ще се налага да обясняваме, че това се отнася и за прокурорските органи, които не би следвало да демонстрират, че са над съда, било чрез даване на указания, за които твърдят, че не могат да бъдат преценявани за законност от съда, било чрез задържане на страни по дела в почивката на съдебно заседание. Не бихме могли и да си представим, че чрез такова действие се осуетява наказателно производство, водено по повдигнато и поддържано от същата прокуратура обвинение. Не считаме въобще за възможно държавен обвинител в присъствието на главния прокурор да заяви, че в преценката на прокуратурата е да задържи и подсъдим по друго дело, докато срещу него не е приключило съдебно заседание".

"Многократно в последните седмици главният прокурор заявява, че председателят на Върховния касационен съд и част от съдиите се занимават с политическа дейност. Като примери са посочвани раздухвани в определени "медии" твърдения за скандали с многомесечна давност. По някои от тези публикации комисии на ВСС са се произнесли, като са приели, че липсват данни за нарушения. Останалите такива публикации не са привлекли вниманието на членовете на ВСС, които да поставят на вниманието на този орган обсъждането им и да настояват произнасяне по същество. Главният прокурор в една правова държава не може да разпространява твърдения, че съдии не се занимават с правораздаване, а са политически или партийно ангажирани, без да се основава на решения на компетентни органи, с които такива, по своето същество нарушения, са установени по отношение на който и да било съдия”, заявяват от ССБ.

В заключение Съюзът на съдиите констатират, че когато се говори едно и също, а това остава без внимание от страна на Висшия съдебен съвет и другите държавни органи, имащи отговорности за утвърждаването на законността и правовата държава, се достига предел, отвъд който говореното престава да има значение.

Лозан Панов: Споделянето на идеи не е политика

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов от своя страна коментира в четвъртък пред журналисти, че искането му за изваждането на прокуратурата от съдебната власт и за свикването на Велико народно събрание е политически мотивирано. Това е просто идея за дебат, каза Панов преди началото на заседанието на ВСС.

Заради това си предложение, отправено към президента Румен Радев, Панов бе нападнат от БСП, ДПС, ГЕРБ и главния прокурор.

Споделянето на идеи не е политика, защото в България, както във всяка демократична държава, всеки може да сподели идеи и концепции, каза шефът на ВКС.

А питал ли е Цацаров прокурорите, когато е искал да отиде в ЦУМ

По повод задочно поставения му от Цацаров въпрос питал ли е съдиите, когато прави такива предложения, Панов на свой ред попита: "Странен ми е подобен подход, защото, дали той (Цацаров-бел.ред.) е питал пък прокурорите, когато е искал да отиде в ЦУМ… така мога да отговоря на този въпрос".

Става дума за частната среща на главния прокурор с бизнесмена Сашо Дончев в офиса на политика от БСП Георги Гергов в ЦУМ, за която Панов безуспешно настоява да има независима проверка, но институциите са пас.

Шефът на ВКС напомни, че през годините са правени много промени в конституцията, свързани със съдебната система, но винаги темата за контрол над главния прокурор е била заобикаляна, а тя, според него, е важна и затова дебат трябва да има.

По-рано главният прокурор Сотир Цацаров изрази "крайно критичното" си мнение към идеята на Панов.

Лозан Панов отказа да коментира по същество проверките, които правят НСО и прокуратурата около развинтените и лисващите болтове на автомобила, който го вози. Запитан дали се страхува за живота си, председателят на ВКС отговори: "Не се страхувам, но не мога да бъда и безразсъден. В този смисъл, когато съм видял нещо, няма как да не сезирам органите, които са компетентни затова".