Министерството на правосъдието смята да пресече “бизнеса” с българското гражданство

Българско гражданство по натурализация да се дава само на чужденци, които могат да докажат с документи своя български произход. Това предлага Министерството на правосъдието, което е изготвило проект на промени в ресорната наредба. С този ход институцията демонстрира намерение да пресече поне част от "бизнеса" с българското гражданство.

През февруари новият вицепрезидент Илиана Йотова е отказала издаването на укази за гражданство на всички лица, които не са доказали с документи, че имат възходящ българин в рода си, съобщава вестник "Сега". Поради това правосъдното министерство не предвижда дори довършване на течащите в момента производства по натурализация. Всички те ще бъдат прекратени, ако искащите българско гражданство не успеят да докажат произхода си.

По неофициална информация на Mediapool близо 90% от водените в момента производства за натурализация не са подкрепени с документи, доказващи българския произход на лицата.

Промените в наредбата са инициирани след публикуването на разследване на
Mediapool, което хвърли светлина върху странния обрат в позицията на бившия министър на правосъдието Екатерина Захариева, която внезапно възприе идеите на ВМРО за производство на български граждани, без да се търсят доказателства за произход. Меродавно значение придобиват удостоверенията, издавани от Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), която се контролира от ВМРО.

Проблемите обаче не са от вчера и са хронични. Както става ясно от прокурорско разследване през 2014 г., Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) е издала хиляди удостоверения за български произход на албанци, косовари и македонци, без реални доказателства за наличие на такъв произход. Въпреки тежките съмнения за корупция, тези действия на прокуратурата не бяха продължени с наказателно производство. Въпросните удостоверения на ДАБЧ са необходими, за да започне процедура по натурализация на чужденците.

Проверката на Mediapool през януари т.г. показа, че през 2016 г. тогавашното ръководство на Министерството на правосъдието е започнало да приема удостоверенията на ДАБЧ като единствените необходими доказателства за произхода на чужденците. Преди встъпването в длъжност на Екатерина Захариева министерството изискваше оригиналните документи, които да доказват българския произход на кандидатите за гражданство. Всички факти по случая водят към заключението, че разхлабването на режима се дължи на задкулисна политическа сделка между Екатерина Захариева и ВМРО, свързана с подкрепата на националистите за прокарването на съдебния закон в парламента.

Захариева получи промените в съдебния закон, а ВМРО бе на път да получи контрол върху голяма част от процеса по натурализация. За целта бе отстранена и шефката на Дирекция "Българско гражданство" Катя Матева, която настояваше за по-стриктен контрол върху предоставянето на гражданство.