“В Елин Пелин има много хуманизъм”, заяви кметът и се зарече да не пуска бежанци

Ние в Елин Пелин сме много хуманни, има много толерантност към чужденците, увери кметът на общината доц. д-р инж. Ивайло Симеонов, след като той и съгражданите му отказаха да допуснат там сирийско семейство. "Изкарахте ни фашисти и хора, които нямат хуманизъм. В Елин Пелин има много хуманизъм, ние сме много хуманни, има много толерантност към чужденците", коментира той във вторник пред бТВ, но потвърди, че няма да пусне бежанци в селището.

Преди ден се стигна до полицейска намеса, след като местни хора излязоха да протестират срещу настаняването на семейство сирийци в Елин Пелин. Фатима, Фахим и техният син бяха посрещнати от местните жители с неприязън и закани: "Тук турчин не е вирял и сириец няма да има", "Нямате място тук, тук джамия няма", "
Ще ви покръстим и тогава ще стоите тук. В гьола ще ви покръстим, с главата надолу".

Освен да ги настани, общината отказва и да издаде документи на семейството, което обаче има хуманитарен бежански статут.

"Това, което ще правя, е да следвам волята на хората в Елин Пелин", заяви кметът Симеонов.


"Тази каша не я забъркахме ние. В Европа и България не се прави разлика между бежанци и узурпатори", допълни той.

Симеонов оправда отказа да приеме бежанците с това, че няма как да се адаптират в малкия град, за разлика от големия.

След което отново увери: "Ние винаги сме помагали на хората, които са имали нужда".


По думите му над 30 човека с неизяснен статут живеели незаконно в Елин Пелин и хората са притеснени от това.

Тези хора (семейството с отказаните документи – бел. ред.) може да не са такива, но след тях ще дойдат още 1000”, каза Симеонов и допълни: "Утре-вдругиден ще станат повече от нас. Това е недопустимо и ние, шопите, категорично няма да го допуснем".


Адвокат Николай Хаджигенов, който също участва в дискусията, нарече действията на кмета незаконосъобразни и престъпление. "Това е откровен фашизъм", коментира той.

"Тези двама души трябва да използват законовите си възможности. На тавана може да живее Торбалан, от него не ви ли е страх. Ще дойдат 1000 души, и ще ви набият на кол…. Хайде малко по-сериозно се дръжте", обърна се Хаджигенов към представителя на ВМРО и елинпелинския кмет.

"Човещината е силният да помогне на слабия. Това ли е истинският българин?", попита той.

"В момента в общината в Елин Пелин се взема едно популистко решение, което е абсолютно незаконосъобразно. Общината няма право на преценка в този случай. Тя е длъжна да ги регистрира”, заяви Светла Баева от Българския Хелзинкски комитет.


"Ние не сме съгласни милиони имигранти да дойдат тука, както с случва в центъра на София”, коментира организационният секретар на ВМРО Юлиан Ангелов.

"Това семейство първо е било в Турция, защо не е останало там?!", запита той.


"Защото Турция не е ратифицирала изцяло Женевската конвенция", отговори му адв. Николай Хаджигенов и повтори, че кметът и общината нарушават закона.

Областният управител на Софийска област е изпратил писмо, в което казва, че кметът засега няма да бъде санкциониран, защото нито той, нито общинският съвет са приели официален административен акт, с който да отказват регистрацията на семейството.

Фатима и Фахим, чиято къща е разрушена от бомбардировки, са напуснали Сирия преди пет години. Пристигнали са в Елин Пелин с най-малкия си син преди повече от шест месеца. Получили са хуманитарен статут и по закон общината е длъжна да им издаде лични документи, но вече два месеца това не се случва.

Агенцията по бежанците определи случая като безпрецедентен.

"Те имат право да се настанят на всяко едно място на Република България, където те пожелаят. От друга страна, те нямат документи, с които да се идентифицират", коментира Димитър Киров от ДАБ.

Миналата седмица жителите на родопското село Широка лъка, начело с кмета, отказаха да приемат две деца от Афганистан, които трябваше да бъдат настанени в местния социален дом.