Административна революция и по-нисък ДДС планира “Да, България”

Административна революция и електронизация на правителството, сваляне на данъка върху добавената стойност по примера на Румъния, където това доведе до силен икономически растеж и нови въпроси за проверката на дейността на синдиците на КТБ. Това са част от вижданията на Движението "Да, България", представени в рамките на икономическата програма на партията на бившия правосъден министър Христо Иванов в неделя във Варна. За първи път бе осигурен и жестомимичен превод за нечуващите български граждани.

Иванов съобщи, че движението още в понеделник ще попита служебния премиер Огнян Герджиков защо в публикувания преди дни отчет на синдиците на фалиралата КТБ липсват авоари на банката в чужбина.

В писмо до президента Румен Радев, служебния премиер Огнян Герджиков и служебния финансов министър Кирил Ананиев преди дни Движение "Да, България" предупреди, че "чрез бездействия и ненавременни действия, синдиците създават рискове от вторично разграбване на активите на фалиралата банка и увреждат интересите на нейните кредитори".

Необходим е скелет на държавността

"Нужен ни е процес на изграждане на вътрешен скелет на българската държавност, на вътрешна сила, която може да дойде от една по-голяма гражданска общност. Затова е важно демократичната общност да стане национален лидиращ фактор", заяви Христо Иванов.

Целта на демократичната общност, която се нуждае от укрепване, е как да тласне напред българската демокрация, защото досега, "независимо дали се разделяме или обединяваме, успяхме да отвратим хората от това, което правим", допълни лидерът на партията.

Той заяви, че за целта е необходимо фокусиране върху оздравяването на българската държавност, която е прогнила от корупция и не може да гарантира просперирет, на националната сигурност, проядена до степен, че всеки отвътре и отвън може да си купи всичко у нас; път на развитие към споделен просперитет.

"Ние трябва да направим втора вълна на присъединяване към евроатлантическите структури, те се променят и ще излязат от сегашната криза различни. Как България ще участва в тази промяна, колко ще бъде активна, колко ще отстоява своите цели и интереси, ще определи дали ще бъдем във втората вълна или все повече ще се отлюспва и изпада от Съюза", заяви Христо Иванов и добави, че не можем да позволим България да остане във втората класа.

Беззъби регулатори

Според него е необходимо въвеждане на електронно управление и "презареждане" на цялата система от близо 30 регулаторни органа - КФН, БНБ, КЗК, Комисията за защита на потребителите и др.

Тези органи са беззъби и попълени с хора, които са там единствено, за да връщат услуги, хора, които знаят, че ако имаше нормална селекция, те никога не биха и мечтали за тези позиции, но са там, отбеляза Христо Иванов.

Според него е нужно максимално бърза интеграция на България  в еврозоната, в Европейския банков съюз, спешно да бъдат изчистени службите от хора, свързани с ДС, с корупционни зависимости, с чужди интереси - и особено с интересите на Русия в България.

Третият голям приоритет на "Да, България" е за споделен растеж, тъй като този, който имаме -  счетоводно 3.5 процента растеж, не се усеща от мнозинството български граждани, а от тясна група хора, каза още Иванов във Варна.

Парадокс: хем безработица, хем недостиг на работна ръка

"В България в момента има парадоксална ситуация - едновременно имаме безработица и бизнесът работи за внасяне на работна ръка от чужбина. Имах среща в Пловдив и там предприемачи ми казаха - нямаме обучена работна ръка, говорих с хора, които са се принудили сами да стартират образователни кампании за софтуерни специалисти, но са имали големи битки с университетите", отбеляза той, цитиран от пресцентъра на партията.

Няма да се включим в тази сватба и това наддаване кой колко дава за заплати и пенсии, нашата цел е колкото се може повече да се включат и произвеждат - съобразно таланта и  възможностите си, не политиците трябва да дават на предприемачите, а предприемачите да бъдат оставени да си изкарат, заяви още Христо Иванов.

Това обаче изисква среда без корупция, добра регулаторна среда, администрация, която не мачка и не пречи, а оставя хората да си вършат работата, добави той.

Председателят на "Да, България" отбеляза, че хората в партията не са професионални политици, нямат политически опит, но имат огромен опит като граждани в работата за определени каузи и експертизата и опита да се справят със съдебната реформа.

Той обясни още, че неговата партия работи за превръщането на България в център за киберсигурност в рамките на НАТО, залага на пробългарска политика в рамките на ЕС и НАТО, използвайки пълния потенциал на тези блокове, за да защитава страната ни публичните си интереси.

18% ДДС и още 2 процента надолу за пет години

Иво Мирчев съобщи, че в "Да, България" се обсъжда намаляване на ДДС на 18% и смъкването му с още 2 пункта в следващите 5 години. Той даде пример с Румъния, където след приемане и изпълнение на пакет от реформи и намаляване на ДДС на 19%, резултатът е сериозен ръст на икономиката и много по-добра структура.  

Вера Асенова, член на Изпълнителния съвет, обясни пред варненци, че устойчивият модел за създаване на благосъстояние е "модел, в който науката, бизнесът, местните власти, регионалните бизнес асоциации работят един за друг с помощта на инфраструктура от връзки между тях".

"Когато влизахме в ЕС, икономическите реформи бяха вече изобретени другаде и добре известни у нас. Имаше достатъчно знание за това какво е необходимо да се направи. Но тук знанието не се превръщаше в решения на проблемите, т.е. в политики. Оказа се, че хората, правещи политики, често не се интересуват от него. Те се интересуват от властта. От поста. И някой трябва да им повтаря истината, да им посочва грешките и да изисква решения", каза Асенова.

Сериалът не свършва със смъртта на лошите

Ако някой си мисли "Да свърши този сезон и ще убием лошите, не става по тоя начин, не става някой друг да ни пише финала или началото на филма, в който всеки сам е главният герой, заяви актьорът Ивайло Захариев, член на Националния съвет на "Да, България".

Антоанета Цонева припомни февруарските протести от 2013 г. - тогава Варна беше първа, тогава започна промяна на едно статукво, което през 2013 г., ние, българските граждани, нарекохме модела #КОЙ.

Тя разказа как на среща с бизнеса в Пловдив предприемачи заявили: "Ако попаднем в съда да решаваме нашите проблеми, ние сме мъртви".

"Страшно е да го чуеш от хора, които създават работни места и правят просперитет", коментира тя.

Славена Панайотова, представител на гражданска организация "Варна диша", заяви, че Варна е учебник за това как се прескачат закони по план-извадки. "Половината Морска градина към този момент е застроена, държавата я даде за жълти стотинки на икономическа структура, така че морската градина не граничи с морето, и  няма съд, който да го потвърди", каза тя.

Така паркът, който е бил предвиден да стига до резиденция "Евксиноград", в момента е на една трета, стана ясно от изявлението ѝ.

Гражданите на Варна зададоха въпроси, свързани с конкретните мерки за изчистване на съдебната система, за отчетността на главния прокурор, за лустрацията, за процедурите за издигане на народни представители, допълниха от пресцентъра на партията.