Марио Николов е оправдан и по второто дело за аферата “САПАРД”

Бизнесменът Марио Николов бе оправдан от спецсъда и по второто дело от т.нар. афера "САПАРД" – за източването на 7.5 млн. евро от европейската предприсъединителна програма. Заедно с Николов са оправдани и другите седем подсъдими по това дело, сред които е и съпругата му Марияна. Специализираната прокуратура протестирала решението пред втората инстанция, съобщава сайтът "Правен свят".

Делото за източването на средствата започна преди девет години. По същото време се водеше и дело срещу арестувани в Германия двама бизнесмени за същата афера. Тя бяха осъдени още през 2008 г.

Експерти твърдят, че основната грешка на българската прокуратура, която минира процеса, е била разделянето на делото на две – едно за източването на парите и друго за изпирането на парите. Така се загуби връзката между първоначалното престъпление и последвалия опит за "изчистване" на капиталите.

По делото за източването на средствата прокуратурата твърди, че Марио Николов и останалите са формирали организирана престъпна група за внос на стари машини за месопреработка и пакетиране, които после били представяни за нови. След това са получавани пари от програмата.

Този процес пострада изключително много и от експертизите. В началото на тази година се оказа, че прокуратурата изобщо не е направила експертиза по време на досъдебното производство. Имало само проект за възлагане на експертиза.

Това постави въпросът как това Софийският градски съд е приел такава експертиза преди седем години и половина (когато делото се гледа пред СГС), след като тя никога не е съществувала. Съдия тогава бе Георги Колев, който сега е шеф на Върховния административен съд.

Абсурдите продължиха и в спецсъда. Съдебно-икономическата експертиза бе изготвена от вещото лице Сашо Николов. Той е излязъл със заключение, че фирмите на Марио Николов са използвали неправомерно парите от САПАРД. В същото време пред съда експертът обясни, че не е специалист и е виждал машините само "информативно". Той не можел да прецени дали са нови или са втора употреба.

Делото за източването на парите по САПАРД е сред знаковите процеси, които се наблюдават и от Европейската комисия. Делото за изпирането на източените пари вече приключи с окончателни оправдателни присъди.